Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Filme » Minciunile strecurate de Sergiu Nicolaescu în faimoasa peliculă “Mihai Viteazul”, cel mai urmărit film istoric românesc din toate timpurile

Minciunile strecurate de Sergiu Nicolaescu în faimoasa peliculă “Mihai Viteazul”, cel mai urmărit film istoric românesc din toate timpurile

De: Dan Mlădinoiu 26/09/2023 | 12:18
Minciunile strecurate de Sergiu Nicolaescu în faimoasa peliculă “Mihai Viteazul”, cel mai urmărit film istoric românesc din toate timpurile

Admirat şi, totodată, contestat, pentru filmele pe care le-a regizat, Sergiu Nicolaescu a intrat în istoria cinematografiei românești. Peliculele sale se difuzau cu casa închisă în sălile de cinema înainte de Revoluţie, însă au legitimat şi falsurile procesate de activiştii comunişti.

Propagandiștii regimului autocrat aveau nevoie de mistificări, de plăsmuiri inserate, după bunul plac, doar în favoarea unui cult al personalității, așa cum a fost cazul în privința lui Ceaușescu. Astfel, tânărul om de film a fost omul potrivit la locul potrivit. În curentul unic de atunci, interpretarea istorică avea loc deschis. Minciuna nu era câtuși de puțin un lucru rușinos. Alibiul său de atunci poate fi numit acela că nimeni nu mișca în front, când stăpânirea impunea ceva.

Ordinul de sus

Documentele din arhiva Partidului Comunist conservă informaţii inedite despre orientarea naţionalistă a cinematografiei în vremea lui Ceauşescu şi despre rolul lui Sergiu Nicolaescu în acest proces. Pe 6 iunie 1966, Secretariatul Comitetului Central al Partidului Comunist Român a discutat problema orientării pe viitor a producţiei de filme.

Şefii partidului erau nemulţumiţi de activitatea Consiliului Cinematografiei. Instituţia, creată în 1962, nu se achitase de sarcina ideologică trasată de partid. Regimul investea sume considerabile în producţia de filme artistice şi nu se observa creşterea sentimentului patriotic al cetăţenilor. Tocmai de aceea, conducerea PCR propunea Consiliului Cinematografiei să se consulte cu specialiştii din mediul ştiinţific pentru a produce, până în anul 1970, câteva filme care să alcătuiască „ciclul epopeii naţionale“.

Creaţia lui Sergiu Nicolaescu s-a împletit cu politica naţionalistă a fostului dictator. Regizorul a profitat de oportunităţile create de regim şi, alături de scenaristul Titus Popovici, a realizat pelicule care hiperbolizau anvergura domnitorilor români sau îi plasau pe comunişti în centrul luptei antifasciste.

Dincolo de divertisment şi de amintirea anilor când se stătea la rânduri interminabile pentru un bilet la orice creație cinematografică, rolul „educativ“ al acestor filme a fost mai degrabă toxic. Profesorul Marius Diaconescu semnala acest pericol într-un interviu acordat revistei „Historia“: „Românul din ziua de azi învaţă mai multă istorie de la televizor şi din filme decât din cărţile de istorie“.

Înaintea regelui Ferdinand I, “Întregitorul” a fost Mihai Viteazul

Peliculele regizate de Sergiu Nicolaescu nu au fost gândite ca filme documentare şi nici nu trebuie utilizate ca materiale didactice. Cea mai eronată reprezentare a unui personaj istoric se regăseşte în „Mihai Viteazul“ (1970). În film, domnitorul îi învinge pe turci intrând în luptă fără armură, în cămaşă şi cu barda în mână. Producţia cinematografică îl prezintă a fi învingătorul de la Călugăreni. În realitate, Mihai Viteazul a dominat bătălia până la un moment dat, după care, spre seară, s-a retras de pe câmpul de luptă. A lăsat oraşele Bucureşti şi Târgovişte pradă otomanilor şi s-a retras în munţi pentru a primi ajutor din Ungaria, de la Sigismund.

Scena cea mai emoţionantă a filmului îl prezintă pe Mihai intrând în catedrala din Alba Iulia pentru a fi încoronat, aclamat de „popor“. Unirea celor trei ţări româneşti ar fi fost „pohta ce-a pohtit“ domnitorul, așa cum sună una dintre replici. În realitate, Mihai Viteazul nu s-a gândit niciun moment la unirea tuturor românilor, deoarece în Evul Mediu nu exista un astfel de proiect. Mult mai târziu, la jumătatea secolului al XIX-lea, oamenii de cultură au invocat domnia lui Mihai Viteazul pentru a revendica dorinţa de secole a românilor de unire. Comuniştii au preluat şi au „îmbunătăţit“ reprezentarea de unificator a lui Mihai Viteazul.

Într-un interviu pentru revista „Historia“, istoricul Marius Diaconescu, lector la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, comenta: „ A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni“, consideră Marius Diaconescu.

Epopei cu iz naționalist

Conducerea de partid nu era nicidecum interesată ca noile filme să prezinte adevărul istoric. Atât secretarul general al PCR, Nicolae Ceauşescu, cât şi numărul trei în stat, prim-ministrul Ion Gheorghe-Maurer, sugerau că cinematografia trebuia să reflecte realităţile naţionale în conformitate cu linia partidului.

La acel timp, regimul roșu spera într-o independenţă a ţării în monolitul comunist. În acest scop, doreau să prezinte vitejia românilor în diverse epoci istorice. Producţiile cinematografice constituiau un aspect deosebit de important al propagandei de acest mod, deoarece filmele puteau fi titrate în limbi străine şi difuzate atât în ţările occidentale, cât şi în statele socialiste.

Titus Popovici, un nelipsit “complice”la filmele istorice

În opinia lui Sergiu Nicolaescu, cinematografia românească nu putea face faţă competiţiei externe. În privinţa mesajului istoric al filmelor artistice, Sergiu Nicolaescu deplângea cooperarea greoaie cu scenariştii. Scriitorii refuzau să colaboreze între ei pentru a scrie scenarii şi, astfel, se aştepta câţiva ani pentru un text. Mai exista şi problema avizului ideologic. Un scenariu era citit de aproximativ 40 de persoane până ajungea la regizor. Nicolaescu şi-a impus viziunea asupra cinematografiei. Din ordinul lui Ceauşescu s-a restrâns numărul persoanelor implicate în producţia unui film. Scenaristul şi regizorul colaborau cu un responsabil ideologic. Cei trei răspundeau pentru calitatea producţiei până la final, fiind plătiţi în funcţie de succesul creației lor.

Astăzi se discută prea puţin despre contribuţia scenariştilor la mistificarea şi falsificarea istoriei. Ei sunt autorii celebrelor scene şi replici care au contribuit, de asemenea, la turnura naţionalistă a cinematografiei “epocii de aur”. De pildă, scriitorul Titus Popovici era un scenarist nelipsit la filmele istorice care primeau un buget consistent din partea regimului. El a colaborat atât cu Sergiu Nicolaescu, cât şi cu alţi regizori.

„Nimeni nu a învățat istorie din peliculele lui Sergiu Nicolaescu”

„Cred că nimeni nu a învăţat istorie din filmele lui Sergiu Nicolaescu, probabil că cei mai mulţi şi-au făcut o idee. În primul rând, cred că este greşit să ne întrebăm dacă şi ce putem învăţa din filmele lui Sergiu Nicolaescu. Ele au avut succes pentru că a ajuns acolo unde nu ajunge un manual, sau o carte de istorie. De aceea, cred că e ridicol să ne războim acum cu aceste filme. Mult mai corect ar fi să ne întrebăm ce putem face pentru ca o carte, un manual, învăţământul în general să ajungă acolo unde ajungeau filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu. Apoi, a le judeca azi e facil, filmele istorice ale lui Nicolaescu trebuie judecate în contextul istoric de atunci. Ele sunt inseparabile de contextul anilor ʼ60, ʼ70, chiar ʼ80, pentru că puţine au legătură cu lumea de azi. Ele fac parte dintr-o epocă ce se legitima prin istorie, or noi trăim astăzi într-o democraţie care nu mai face nimic pentru istorie“, este opinia istoricului Adrian Cioroianu consemnată în adevarul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta a apărut
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta...
Cum poate câștiga Donald Trump pacea în Ucraina. Patru pași care vor obliga Rusia să negocieze realist
Cum poate câștiga Donald Trump pacea în Ucraina. Patru pași care vor obliga Rusia să...
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului...
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată inelul de logodnă al actriței
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Geta Sterp, la masă în familie, după externare. Tânăra a povestit experiența prin care a trecut la naștere. “În ziua aceea aș mai fi născut o dată”
Geta Sterp, la masă în familie, după externare. Tânăra a povestit experiența prin care a...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Cum putem obţine un credit mai mare de la bancă. Pașii de urmat, pentru dezvoltarea afacerii
Cum putem obţine un credit mai mare de la bancă. Pașii de urmat, pentru dezvoltarea...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în...
iOS 18.2 e aici: Descoperă cele mai TARI funcții!
iOS 18.2 e aici: Descoperă cele mai TARI funcții!
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit mama lui Smiley despre relația cu Gina Pistol, nora ei. S-A AFLAT ADEVĂRUL
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit...
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține...
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz Air are planuri mari cu acest aeroport
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz...
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi să nu dureze prea mult / Va fi mai important ca niciodată tandemul preşedinte-premier care le va fi propus românilor la alegerile care vin
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi...
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat. Toți românii l-au iubit enorm
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat....
Smiley, avertisment de ultimă oră pentru fani! Ce se întâmplă, de fapt
Smiley, avertisment de ultimă oră pentru fani! Ce se întâmplă, de fapt
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată de ce
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Beyonce rupe tăcerea despre acuzațiile la adresa soțului ei, Jay-Z
Beyonce rupe tăcerea despre acuzațiile la adresa soțului ei, Jay-Z
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se victimizează”. Ce spune Amalia Bellantoni despre anularea alegerilor
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se...
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung...
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×