Ministerul Afacerilor Externe, atenționare cu privire la manifestații publice în Republica Moldova

Publicat: 11/06/2019 | 23:25
Ministerul Afacerilor Externe, atenționare cu privire la manifestații publice în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe românii care vor să călătorească sau tranzitează Republica Moldova că în Chișinău, în special, este posibil să aibă loc o serie de manifestații publice.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă: – evitarea mulțimilor publice, în special a demonstrațiilor și acțiunilor de protest; – respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice; – urmărirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acţiuni de protest, pentru a le putea evita”, arată reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

De asemenea, MAE anunță că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanență ale: Ambasadei României la Chișinău +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60 20 09 25 și Consulatului General al României la Bălți +373 68 19 50 06.

Ministerul de Externe mai recomandă consultarea paginilor de Internet: http://chisinau.mae.rohttp://balti.mae.rohttp://cahul.mae.rowww.consularprotection.eu> și
www.mae.ro> şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.