Ministerul Afacerilor Externe, atenționare cu privire la manifestații publice în Republica Moldova

Publicat: 11/06/2019 | 23:25

Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe românii care vor să călătorească sau tranzitează Republica Moldova că în Chișinău, în special, este posibil să aibă loc o serie de manifestații publice.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă: – evitarea mulțimilor publice, în special a demonstrațiilor și acțiunilor de protest; – respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice; – urmărirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acţiuni de protest, pentru a le putea evita”, arată reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

De asemenea, MAE anunță că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanență ale: Ambasadei României la Chișinău +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60 20 09 25 și Consulatului General al României la Bălți +373 68 19 50 06.

Ministerul de Externe mai recomandă consultarea paginilor de Internet: http://chisinau.mae.rohttp://balti.mae.rohttp://cahul.mae.rowww.consularprotection.eu> și
www.mae.ro> şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Citește și...