Minus 8 grade Celsius în iulie, potrivit ANM. Cea mai scăzută temperatură din luna lui cuptor, în România

Publicat: 04/07/2019 | 07:52
Minus 8 grade Celsius în iulie, potrivit ANM. Cea mai scăzută temperatură din luna lui cuptor, în România

Luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului, de aceea foarte mulți români aleg să plece în vacanță în această perioadă, preferând litoralul și valurile care asigură o răcorire reconfortantă. În țara noastră, cel puțin până acum, luna iulie rămâne mai căldurosă luna a anului și potrivit specialiștilor ANM.

În această perioadă a anului s-a înregistrat temperatura maximă absolută în România: 44,3ºC și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. Pe de altă parte, conform statisticilor ANM, luna iulie a adus, de-a lungul timpului, în zonele montane, și temperaturi de… sub zero grade. 

Datele înregistrate de-a lungul timpului

În luna iulie, temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, spun meteorologii ANM. Din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperatura medie lunară multianuală (1961-2018) depăşeşte 22,0ºC în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana şi în Culoarul Mureşului valorile sunt cuprinse între 20-22ºC.

Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 18ºC se constată în Transilvania, Maramureş, Bucovina şi Subcarpaţi. În zona montană joasă, dar și în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 12 şi 16ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 8 și 12ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2500 m altitudine, se înregistrează temperaturi sub 8ºC.

Recorduri de temperatura în luna iulie în România:

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3ºC și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007.
– În aceeași zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44,0ºC s-au înregistrat și la stațiile meteorologice: Bechet (44,2ºC), Băilești și Moldova Veche (44,0ºC).
– De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 57 stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de ≥ 40,0ºC.
Temperatura minimă absolută a lunii iulie este -8,0ºC şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933.
– La Bucureşti, minima absolută a lunii iulie este 7,4ºC, înregistrată în data de 15 iulie 1993, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa.
– În această lună, valori ale temperaturii minime a aerului sub 0°C s-au înregistrat doar în zona montană și în depresiuni intramontane.

Citește și...