O ștampilă de vot din județul Gorj a dispărut, duminică. A fost deschisă o anchetă

Publicat: 26/05/2019 | 18:22
O ștampilă de vot din județul Gorj a dispărut, duminică. A fost deschisă o anchetă

O ștampilă de la o secție de votare din comuna Baia de Fier, județul Gorj, a dispărut, duminică, iar incidentul a fost anunțat de reprezentanții Biroului Electoral Județean la Poliție.

Imediat după ce au constatat lipsa ştampilei, reprezentanţii secţiei nr. 131 din comuna Baia de Fier au anunțat Biroul Electoral Judeţean Gorj, care a sesizat Poliția. În acest caz a fost deschisă o anchetă.

Am fost sesizați de către BEJ că nu se mai găsește o ștampilă de vot, la secția 131 Baia de Fier. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt„, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Duminică se desfășoară alegeri europarlamentare şi referendumul pe justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. În judeţul Gorj sunt amenajate 332 secţii de votare, care vor fi deschise până la ora 21.00.

Referendumul pe justiție a atins pragul de prezență de 30% pentru a fi validat

Referendumul pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, a atins, la ora transmiterii știrii, pragul de prezență de 30% necesar pentru a fi validat, arată datele BEC. Totuși referendumul nu poate fi validat decât după numărarea și verificarea voturilor.

Legea 3/2000 prevede două praguri:

1. pragul de 30% prezenţă
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

2. pragul de 25% voturi valabil exprimate
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Citește și...