Ofertele de pe Facebook cu biletele gratuite de la WizzAir sunt ţepe! Cardurile a mii de români au fost golite

Publicat: 09/11/2017 | 12:12

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică atrage atenţia cu privire la o nouă metodă de escrocherie în care este implicat numele companiei Wizz Air. Cei care s-au folosit de această ţeapă pentru a se îmbogăţi i-au îndemnat pe utilizatorii Facebook să participe la un concurs cu bilete gratuite, completând nişte formulare cu datele personale, printre care şi contul bancar.

Mii de români au rămas fără bani pe card, după ce au fost păcăliţi să dea un share unui anunţ în numele companiei Wizzair.

Cum decurge tentativa de escrocherie:

1. Utilizatorul primeşte (prin intermediul reţelelor de socializare) invitaţia de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir. 

2. După completarea lui, utilizatorul este îndemnat să împărtăşească această informaţie cu prietenii săi (contribuind astfel la răspândirea păcălelii pe social media).

3. Următorul pas este descărcarea propriu-zisă a tichetelor, în format pdf, însă evident nu se întâmplă acest lucru! Eşti redirecţionat către un site care oferă un serviciu gratis pentru o perioadă (în cazul testat de noi Scribd).

4. Mai departe, eşti îndemnat să îţi faci cont, sau să te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu Facebook sau Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parolă).

5. Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare.

 

„Utilizatorii s-au plâns de faptul că, ulterior abonării la asftel de servicii de tip ‘trial’, de pe cardurile lor au dispărut anumite sume de bani, fără acrodul proprietarilor. În cazul în care aţi completat astfel de date, vă recomandăm să: 1. Notificaţi imediat banca de provenienţă a cardului despre problemă. 2. Schimbaţi parolele conturilor de mail sau social media utilizate ca metodă de înregistrare în acest caz. 3. Ştergeţi postările de pe social media, care ar putea ajuta la propagarea acestui scam. 4. Reţineţi: dacă sună prea bine să fie adevărat, atunci cel mai probabil nu este real!”, mai arată CERT-RO.

Citește și...