Pădurar găsit mort în pădure, împușcat cu propria armă

Publicat: 17/10/2019 | 10:21

Un bărbat de 30 de ani din Maramureș a fost găsit mort în pădure, într-o râpă, între localitățile Rogoz și Băiuț. Din primele informații ale anchetatorilor, se pare că a fost împușcat cu propria sa armă. Bărbatul era pădurar, angajat al Romsilva.

UPDATE 12.30. Romsilva: Pădurarul a fost ucis în timp ce ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori

Biroul de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a publicat un comunicat de presă în care vorbește despre cazul de la Strâmbu Băiuț, dar și despre numărul tot mai mare de agresiuni care au loc în acest domeniu.

„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. 

Din primele informații, pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și polițiștii fac cercetări la fața locului.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.

La fața locului, s-a deplasat de urgență directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe MIHĂILESCU, care a transmis un mesaj de condoleanțe.

Acesta este al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună, un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigură paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite”, arată reprezentanții Romsilva

Știrea inițială

Se pare că bărbatul ar fi aflat că s-ar afla în pădure unele persoane, nejustificat, iar, înainte de a pleca spre locul indicat, el și-a anunțat superiorii. După aceea, nu a mai putut fi contactat. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acesta să fi fost împușcat chiar de căte hoții de lemne. Surse apropiate anchetatorilor arată că ar fi fost găsit într-o râpă, având mai multe plăgi în piept, prin împușcare și un picior rupt.

 „Am fost sesizaţi cu privire la un caz de persoană găsită decedată prin împuşcare. Este vorba despre un organ silvic găsit mort. Procurorul de caz se deplasează la faţa locului. Incidentul a avut loc într-o zonă montană situată între Rogoz şi Băiuţ. Din primele informaţii, a fost vorba despre o armă de vânătoare. Cauza a fost înregistrată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor”, a declarat Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, pentru presa locală.

”Violenţa fost extremă”

Pe pagina de Facebook a directorului RNP Romsilva, George Mihăilă, a fost postat un mesaj emoționant în legătură cu acest caz grav. Mesajul era postat aseară, imediat ce a aflat despre groaznica crimă. „Din păcate aveam o seară tristă! La Direcţia Silvică Maramureş, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în această seară hoţii de lemne au omorât cu violenţă pe pădurarul P.L. Violenţa fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt la Maramureş, în drum spre râpa unde l-au aruncat!

Riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au legătură cu violenţa semănată în societate! Noi facem lucruri bune: plantăm, creştem şi îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului pe pământ de Dumnezeu! Ce au cu noi? Dumnezeul să-l ierte şi să-l odihnească în ceruri!”

Echipa de cercetare ajunsă la fața locului a demarat o anchetă. „Într-o pădure dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc, a fost găsit decedat un bărbat în vârstă de 30 de ani. S-a constituit echipă complexă de cercetare care desfăşoară activităţi pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a decedat bărbatul”, a declarat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Bărbatul a lăsat în urmă o soție și trei copii.

Citește și...