Patriarhul Daniel: “Practica incinerarii mortilor e necrestina! Preotii care se abat de la decizia Sinodului vor fi judecati!”

Publicat: 04/01/2013 | 14:59
Patriarhul Daniel: “Practica incinerarii mortilor e necrestina! Preotii care se abat de la decizia Sinodului vor fi judecati!”

Un comunicat referitor la incinerarea mortilor a fost publicat cu putin timp in urma pe site-ul Patriarhiei Romane, dupa ce decizia regizorului Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat a iscat o ampla dezbatere.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, menţinând în vigoare hotărârea din anul 1933, a luat mai multe decizii faţă de „practica necreştină a incinerării morţilor”. Aceste hotarari revin in actualitate odata cu decizia regizorului Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat. Prin urmare, PF Daniel a face precizari, acum, pe un ton foarte ferm. “Din mărturiile scripturistice, patristice, istorice şi arheologice reiese că Biserica a practicat de la început până astăzi înhumarea (înmormântarea). Ea corespunde învăţăturii Bisericii despre trup şi datoriile faţă de el, trup care trebuie să fie redat pământului din care a fost luat. Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor”, se arata in comunicat.

Patriarhul Daniel

Patriarhul vorbeste si despre acei preoti care incalca regula: “Abuzând de lipsa de informare corectă a credincioşilor şi de acceptarea facilă şi fără discernământ de către aceştia a practicii incinerării morţilor, îngăduită de unele biserici creştine din Occident şi din America, unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, doritori de câştig şi în totală separare de Biserică, săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului. Preoţii care se abat de la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind practica incinerării morţilor vor fi opriţi de la lucrarea preoţească şi trimişi în judecata Consistoriului eparhial, spre sancţionare. În cazul foştilor preoţi, caterisiţi sau depuşi din treaptă, care săvârşesc slujba de prohodire chiar în incinta crematoriului, Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Părinţi Chiriarhi vor sesiza autorităţile competente pentru interzicerea accesului acestora în crematorii şi cimitire şi pentru sancţionarea penală, întrucât folosesc calităţi mincinoase (de cleric al Bisericii Ortodoxe Române) pentru a obţine un folos material injust, păgubind familiile îndoliate (art. 215 alin. (2) Cod penal, infracţiunea de înşelăciune).
In plus, se face referire si la un ajutor banesc acordat familiilor care considera ca inmormantarea “traditionala” este prea costisitoare.

Gina Artenie
 

Citește și...