Povestea singurului bebeluș care s-a născut în ”Zona Morții” din Cernobîl

Publicat: 10/06/2019 | 15:21
Povestea singurului bebeluș care s-a născut în ”Zona Morții” din Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia.

Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Evacuarea orașului Prîpeat a început după 36 de ore în care localnicii au resimțit din plin efectele radioactivității. Animalele de companie lăsate în urmă au fost apoi împușcate de miliție. Din cauza secretomaniei regimului comunist, cetățenii URSS au fost informați, oficial, printre ultimii despre tragedia de la Cernobîl. În ultimă instanță, Moscova a admis existența catastrofei doar sub presiune internațională.

Zona de excludere – cunoscută sub numele de ”Zona Morții” – a devenit azi un punct de atracție pentru turiștii amatori… ”turism extrem”. Evgheni Gonciarenko, angajat în zona de excludere de la Cernobîl, a declarat: „Putem afirmă că nivelul actual nu este benefic pentru sănătate. Nu este benefic să trăieşti în această zonă”, conform digi24.ro.

Mariyka s-a născut în 1999, în zona contaminată din Cernobîl

Părinții ei nu au vrut să plece din zonă, fiindcă autoritățile nu le-au pus la dispoziție o altă casă, informează The Mirror, preluat de stirileprotv.ro. Maruyka s-a născut în anul 1999, chiar în zona contaminată. Timpul a trecut, iar acum este o tânără sănătoasă, care s-a dezvoltat absolut normal. Mai mult, este privită ca un simbol al „renașterii de la Cernobîl”.

Mariyka studiază la o universitate din Kiev. Lucrează în același oraș, pentru a se întreține, și nu dorește deâct normalitatea. Inițial, autoritățile au dorit să mențină secretă nașterea sa, nedorind ca cineva să afle că un copil s-a născut chiar în așa-numita zonă de excludere, într-o familie care locuia ilegal acolo. Dar Mariyka a depășit această ”problemă”. „Sunt bine. Lucrez și mă întrețin singură. Asta e tot”, a declarat ea, potrivit sursei citate mai sus.

Mariyka s-a născut în 1999, în zona contaminată din Cernobîl

 

Citește și...