Raluca Turcan a răbufnit, după ce a aflat decizia Curții Constituționale: ”Este o nebunie!”

Autor: A.N.
Publicat: 03/06/2020 | 17:58
Parlamentul a primit două lovituri din partea Curții Constituționale. Corpul legislativ nu poate stabili data alegerilor locale, iar mandatele primarilor nu pot fi prelungite. 

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională. De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.  (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE RALUCA TURCAN! ELEVII VOR MERGE GRATUIT CU ORICE MIJLOC DE TRANSPORT)

Curtea Constituțională a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni. (VEZI ȘI: RALUCA TURCAN A RĂBUFNIT, DUPĂ CE A AFLAT DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: ”ESTE O NEBUNIE!”)

Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constiituționale cu această prelungire.

CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.

Raluca Turcan a răbufnit, după ce a aflat decizia Curții Constituționale

Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale.  (VEZI ȘI: RALUCA TURCAN, REACȚIE VIOLENTĂ DUPĂ CE CNDC L-A AMENDAT PE KLAUS IOHANNIS: „SE ÎNCEARCĂ CENZURAREA PREȘEDINTELUI”)

”Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile – situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali.
Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Citește și...