Răspunsul BOR, după reținerea fostului episcop de Huși! „Așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia”

Autor: A. D.
Publicat: 21/05/2020 | 18:53
Răspunsul BOR, după reținerea fostului episcop de Huși! „Așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia”

Fostul episcop al Huşilor a fost reținut, în cursul zilei de joi, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Acesta este cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor.

În urma reținerii fostului episcop, Biserica Ortodoxă a avut o primă reacție, anunțând că o decizie finală o să fie luată în cazul lui Corneliu Bârlădeanu după finalizarea procesului. Dacă acesta o să fie găsit vinovat Sfântul Sinod va decide ca acesta să fi irevocabil caterisit. (CITEȘTE ȘI: FOSTUL EPISCOP AL HUȘILOR, REȚINUT PENTRU SĂVĂRȘIREA INFRACȚIUNII DE ACT SEXUAL CU UN MINOR)

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, se arată într-un comunicat.

Fostul episcop, reținut pentru infracțiunea de act sexual cu un minor

Totul a început în anul 2017, când în spaţiul public au apărut unele înregistrări în care acesta ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor, fost elev al seminarului teologic „Ioan Gură de Aur” din Huşi, scrie Agerpres. (VEZI ȘI: E OFICIAL! CE AU DECIS REPREZENTANȚII BOR ÎN LEGĂTURĂ CU ÎMPĂRTĂȘANIA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS)

Dosarul în care fostul ierarh a fost reţinut a fost iniţial clasat de procurori din lipsă de probe şi redeschis ulterior, în august 2019, în urma unei ordonanţe a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Citește și...