Acasă » Știri » Regina Elisabeta a II-a a murit! Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, a fost cea mai longevivă din istoria țării

Regina Elisabeta a II-a a murit! Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, a fost cea mai longevivă din istoria țării

De: Isabela Popescu 08/09/2022 | 20:33

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață la vârsta de 96 de ani! Suverana britanică a murit în cursul zilei de joi, 8 septembrie, la castelul Balmoral din Scoția.

Prințul Charles, devenit acum Rege, a transmis un prim comunicat în noua sa calitate de monarh.

(VEZI ȘI: Anunțul oficial al familiei regale britanice privind moartea Reginei Elisabeta a II-a)

„O declarație din partea Majestății Sale Regele, la momentul morții Reginei:

„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi profund simțită în țară, Tărâmuri și Commonwealth și de către nenumărați oameni din toată lumea.

În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și eu vom fi alinați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde cu care Regina a fost atât de mult prețuită.

Joi, 8 septembrie 2022”.

 

Primul comunicat al Regelui Charles

Regina Elisabeta se afla sub supraveghere medicală, după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei, scrie BBC. „După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comunicat oficial.

Regina Elisabeta a II-a se afla, în aceste zile, la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss în urmă cu două zile, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru, o decizie fără precedent – toți prim-miniștrii anterior au avut întâlnirea oficială cu suverana la Londra, la Buckingham.

Ultima apariție publică a Reginei Elisabeta a II-a a avut loc marți, 6 septembrie, când a numit-o premier al Marii Britanii pe Liz Truss (Foto: Facebook - The Royal Family)
Ultima apariție publică a Reginei Elisabeta a II-a a avut loc marți, 6 septembrie, când a numit-o premier al Marii Britanii pe Liz Truss (Foto: Facebook – The Royal Family)

Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria țării și a sărbătorit recent jubileul de platină. Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.

Familia regală se află la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel

Conform informațiilor recente, toții copiii Reginei sunt la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel. Prințul Charles a ajuns la Castelul Balmoral, iar Prințul William a plecat și el spre Scoția, mai scrie BBC.

(CITEȘTE AICI: EPISOD ȚINUT SECRET, PETRECUT ÎNTRE ELISABETA A II-A ȘI NICOLAE CEAUȘESCU. FAPTELE REGINEI AU IEȘIT LA IVEALĂ DUPĂ 42 DE ANI)

De asemenea, Prințul Harry și soția acestuia, vor pleca spre Scoția pentru a o vedea pe Regină, a anunțat purtătorul de cuvânt al cuplului. Cei doi, care locuiesc de ceva vreme în Statele Unite, s-au aflat în Regatul Unit în urmă cu câteva zile pentru a onora diferite angajamente. Acum, Harry și Meghan sunt în Germania pentru a marca un an până la Jocurile Invictus. De acolo vor pleca curând spre Castelul Balmoral.

Harry și William au aflat despre moartea mamei lor pe când se aflau la Balmoral

În istoria modernă, Balmoral a servit drept destinație pentru luna de miere a Prințului Charles și a Prințesei Diana. Tot aici, Prințul Harry și Prințul William au aflat despre moartea tragică a mamei lor în accidentul din 1997.

În 2022, problemele de sănătate au constrâns-o pe regină să rămână la Balmoral pentru a o numi pe Liz Truss în funcția de prim-ministru, în ciuda cutumei vechi de decenii care presupunea ca ceremonia să aibă loc la Londra, la Palatul Buckingham.

„Operaţiunea London Bridge”, planul minuţios de securitate pentru ziua morţii reginei

Operaţiunea numită „London Bridge” (numele de cod al suveranei britanice) a fost actualizată în urmă cu ceva vreme pentru eventualitatea în care suverana ar muri în timpul pandemiei şi mulţimi de oameni, inclusiv turişti, ar veni la Londra, supraaglomerând capitala. Documentele conţin şi planul „Operation Spring Tide” referitor la urcarea pe tron a Prinţului Charles care va fi proclamat rege a doua zi.

Sunt prevăzute diferite itinerarii şi modalităţi de transport în funcţie de locul unde va surveni decesul reginei, în Scoţia sau Anglia, la reşedinţa sa.

Primul ca va fi anunţat de către secretarul reginei va fi premierul britanic, primul oficial care va putea face declaraţii după vestea morţii. O „cascadă” de apeluri telefonice va urma începând cu secretarul cabinetului şi apoi miniştrii şi alţi funcţionari înalţi. Membrii consiliului privat, care se ocupă de afacerile guvernamentale în numele reginei, vor fi informaţi de asemenea de secretarul reginei.

„Dragi colegi, scriu cu tristeţe pentru a vă informa despre moartea Majestăţii Sale Regina”, se arată în varianta de email care va transmisă miniştrilor.

Casa Regală va emite o „notificare oficială” către Asociaţia Presei prin care vestea morţii va ajunge la populaţie, inclusiv confirmarea că funeraliile Majestăţii Sale vor avea loc zece zile mai târziu la Westminster Abbey înainte de a fi îngropată în cripta familiei lângă iubitul ei soţ, prinţul Philip, la castelul Windsor.

(VEZI ȘI: REGINA ELISABETA A II-A A MARII BRITANII ARE, DIN NOU, PROBLEME DE SĂNĂTATE! ȘI-A ANULAT PARTICIPAREA LA UN EVENIMENT PUBLIC)

Site-ul Casei Regale va apărea pe un fond negru şi va avea un mesaj despre moartea reginei. Site-urile guvernului britanice vor purta un banner negru. Conturile de socializare nu vor mai transmite decât conţinut urgent aprobat de directorul comunicării, iar redistribuirile nu mai sunt permise.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Florin Dumitrescu a plecat din România: „O nouă eră”! Decizia luată după ce a semnat cu MasterChef și s-a întors la PRO TV
Florin Dumitrescu a plecat din România: „O nouă eră”! Decizia luată după ce a semnat...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează nici de ea, nici de copil”
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis a făcut tristul anunț în cadrul unui eveniment monden
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Toomaj Salehi, condamnat la moarte pentru un cântec
Toomaj Salehi, condamnat la moarte pentru un cântec
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Gheorghe Turda l-a făcut praf pe Constantin Enceanu: „Este un răzvrătit, un needucat, îi cam lipsesc cei șapte ani de acasă”
Gheorghe Turda l-a făcut praf pe Constantin Enceanu: „Este un răzvrătit, un needucat, îi cam...
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu o viteză de 160 km/h
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu...