Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Mapamond » Bizar » Șomerul român care a reușit prima teleportare de particule din istorie. Viața de film a unui savant puțin cunoscut în propria țară

Șomerul român care a reușit prima teleportare de particule din istorie. Viața de film a unui savant puțin cunoscut în propria țară

De: Dan Mlădinoiu 21/08/2023 | 15:36
Șomerul român care a reușit prima teleportare de particule din istorie. Viața de film a unui savant puțin cunoscut în propria țară

Sandu Popescu s-a născut în 1956, în orașul de pe Crișul Repede, Oradea. Este un fizician româno-britanic care operează în bazele mecanicii cuantice și a informațiilor cuantice și este primul om de știință din lume care a reușit teleportarea unei particule. Se întâmpla pe 4 iulie 1997, în laboratoarele Hewlett Packard din Bristol, Regatul Unit.

Șomerul român care a reușit prima teleportare de particule din istorie

Sandu Popescu este profesor de fizică la Universitatea din Bristol, din anul 1999. A studiat cu Yakir Aharonov. Apoi, a urmat cursuri de cercetare postdoctorală cu François Englert , apoi cu Abner Shimony și Bahaa Saleh. Din 1996 până în 1999 a fost cititor la Institutul “Isaac Newton”, Universitatea din Cambridge. Principalul obiect de lucru al lui Popescu se află în bazele mecanicii cuantice și ale informațiilor cuantice, unde a fost unul dintre deschizătorii de drum ai domeniului, iar mai recent, în fundamentele mecanicii statistice și termodinamicii cuantice.

A proiectat schema experimentală pentru primul experiment de teleportare cuantică. Specialist în fizică cuantică, Sandu Popescu nu şi-a abandonat cercetările în domeniu ajungând, după ani de experimente, la rezultatul spectaculos de teleportare. Profesorul român de la Universitatea Bristol din Marea Britanie este membru al Institutului Internaţional de Studii în domeniul cuanticii. Este cunoscut ca unul dintre fondatorii şi cercetătorii cei mai activi din domeniu. A inițiat cercetări privitoare la “entanglement multi-partite” şi a fost primul care a extins noţiunea de non-localitate dincolo de mecanica cuantică.

Împreună cu omul de știință James Massar, el a iniţiat zona de estimare a stării cuantice, iar alături de William Gisin a iniţiat subiectul privitor la alinierea cadrelor de referinţă prin mijloace cuantice. El a făcut primele cercetări în zona de spectroscopie. A avut schimb de informaţii de succes cu importanți experimentatori. Universitatea din Toronto, Centre for Quantum Information and Quantum Control, i-a acordat premiul John Stewart Bell pentru contribuţiile aduse în domeniul mecanicii cuantice.

La fel de puțini știu că în regimul comunist a reușit „performanța” de a fi șomer. Așa cum des se întâmpla pe vremea partidului unic din România, nu i-a fost prețuită adevărata valoare în aria științifică. Astfel, ulterior, a emigrat în Marea Britanie.
În urmă cu câțiva ani, într-un interviu, eminentul savant Sandu Popescu declara că revine destul de des în România, iar atunci când se află în urbea natală se simte atât de bine și de integrat, de parcă nu ar fi plecat niciodată de acasă, potrivit bihoreanul.ro.

Pentru cei mai puțin familiarizați, mecanica cuntică este o teorie fizică, o ramură a ei, menită să descrie comportamentul materiei la nivelul atomic şi subatomic, fenomene pe care fizica newtoniană precum şi electromagnetismul clasic nu le pot explica. Cel puțin deocamdată.

Un computer de 52.000 mai puternic decât cel clasic

Profesorul doctor Sandu Popescu este însă românul cu rezultatele cele mai importante în fizică din toate timpurile. Peste mulţi savanţi de prestigiu ai lumii. Nu este o exagerare. Fenomenul de teleportare ar trebui să-i poarte numele, “Teleportarea Popescu”. Pentru că ideea savantului român, acum profesor la prestigioasa universitate britanică menționată, a dus la realizarea primei teleportări a unei particule. Fizicianul nostru a avut cea mai mare contribuţie la primul experiment de acest fel. Realizările sale şi ale echipei de cercetare din care a făcut parte ar putea duce, într-un viitor apropiat, la realizarea unui supercomputer.

Este vorba despre calculatorul cuantic. Performanţele acestuia vor fi, cu siguranță, uluitoare. Informaţiile ştiinţifice consultate indică fără dubii un fapt. Anume, cu ajutorul său vor putea fi realizate într-o săptămână ceea ce un computer obişnuit face în 1.000 de ani. Aşadar, există posibilitatea reală de a fi creat un computer de 52.000 de ori mai puternic decât unul clasic, cel pe care îl cunoaștem, cu ajutorul rezultatelor românului Sandu Popescu, cel care a reuşit performanţa teleportării unei particule.

O aplicaţie a acestei invenţii a fost criptografia, transmiterea mesajelor secrete. În prezent, pe lângă postul de profesor de fizică cuantică la universitatea din Marea Britanie este şi visiting professor la Mathematics Institute, Berkeley. Popescu investighează aspectele fundamentale ale fizicii cuantice pentru întelege mai bine natura comportamentului cuantic.

Alte aplicații ale invenției savantului român

Mecanica cuantică este unul dintre pilonii fizicii moderne şi formează baza pentru multe dintre domeniile sale, cum ar fizica atomică, fizica stării solide şi fizica nucleară, cât şi fizica particulelor elementare, dar şi ramuri înrudite, cum ar fi chimia cuantică. Pentru că centrul de interes al studiilor sale îl reprezinta aspectele fundamentale ale fizicii cuantice, el a reuşit o mai bună înţelegere a naturii comportamentului cuantic. Între 1996 si 2008 a fost asociat al firmei “Hewlett Packard” din Bristol, Marea Britanie în laboratoarele căreia a reuşit în 1997 fabulosul experiment de teleportare, invenţie care are ca aplicaţii practice criptografia şi transmiterea mesajelor secrete. În anul 2001 a fost laureat cu premiul Adams Prize. Adams Prize este oferit în fiecare an de Facultatea de Matematică de la Universitatea Cambridge şi St. John’s College unui cercetător tânăr din Marea Britanie pentru rezultate deosebite în cercetare matematică sau altă ramură a ştiinţei.

Premii și distincții

Dacă în România comunistă Sandu Popescu nu însemna mai mult decât un biet șomer, ca de obicei, lumea bună a Occidentului a știut să dea Cezarului ce i se cuvine. Astfel, eminentul savant român a primit, de-a lungul timpului petrecut departe de țara natală, studiind și realizând fenomene de o valoare absolut incontestabilă în laboratoare străine, Premiul Adams (2001), Prelegerea Clifford Paterson (2004), precum și Premiile John Stewart Bell (2011), Wolfson pentru Meritul de Cercetare (2012). Lor li se adaugă Medalia Dirac primită în 2016.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Femeile „girafă” din Thailanda și adevărul crunt din spatele ritualului bizar de înfrumusețare. Dacă își scot inele de pe gât se sufocă
Femeile „girafă” din Thailanda și adevărul crunt din spatele ritualului bizar de înfrumusețare. Dacă își...
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit în cursa ilegală de mașini din Ploiești
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit...
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49...
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum lumea va spune că pentru treaba asta trebuie să-ți iei, să renunți.”
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat parte la o cursă ilegală
Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață....
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de 7 ani. Am iubit-o rău de tot
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România:...
Ninge sau nu de Crăciun? Au apărut primele prognoze clare. Zona în care va fi zăpadă din belșug
Ninge sau nu de Crăciun? Au apărut primele prognoze clare. Zona în care va fi...
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...”
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...”
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani....
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Cât a plătit Andreea Bostănică pentru a-și împodobi bradul de Crăciun cu ornamente de lux
Cât a plătit Andreea Bostănică pentru a-și împodobi bradul de Crăciun cu ornamente de lux
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi dă cea mai bună aromă
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi...
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută cu disperare. Mulți vin să cumpere direct de la fermieri, e un produs care merge bine la export
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută...
Cum s-ar fi comportat, de fapt, Silviu Prigoană cu fiii săi. Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri cutremurătoare: „Bătut constant, jignit și pedepsit”
Cum s-ar fi comportat, de fapt, Silviu Prigoană cu fiii săi. Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri cutremurătoare:...
×