Acasă » Știri » STUDIU: Femeile, ţinta aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment difuzate la televiziunile din România

STUDIU: Femeile, ţinta aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment difuzate la televiziunile din România

De: Cancan 30/07/2013 | 14:13
STUDIU: Femeile, ţinta aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment difuzate la televiziunile din România

Referirile la aspectul fizic al unor personaje feminine mondene a crescut în emisiunile de divertisment difuzate la televiziunile din România în ultimii ani, femeile fiind tot mai mult ţinta aluziilor sexuale în aceste programe.

Proiectul ALTFEM este o campanie pentru schimbarea imaginii femeii în societate şi este dezvoltat de agenţia de comunicare TBWABucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Raportul „Imaginea femeii în societatea românească”, elaborat în cadrul proiectului ALTFEM, a fost prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, organizată la Bucureşti.

Potrivit raportului, în urmă cu doi ani, echipa ALTFEM îşi propunea prima cercetare pilot în care să analizeze imaginea femeilor şi bărbaţilor în mass-media, aşa cum era reflectată la acea vreme în agenda instituţiilor de presă. Pentru a obţine o imagine cât mai clară, echipa de cercetare a urmărit care sunt rolurile sociale şi profesiile care-i unesc sau diferenţiază pe bărbaţi de femei, dar şi care sunt stereotipurile ce construiesc sau erodează reprezentările celor două genuri.

Anul acesta, plecând de la acelaşi cadru metodologic, ALTFEM a reluat cercetarea pentru a vedea dacă există vreo schimbare în felul în care sunt prezentate, în mass-media, femeile şi bărbaţii.

Potrivit echipei ALTFEM, „este iluzoriu ca, în doar doi ani de intervenţie socială, să ne aşteptăm la schimbări semnificative în felul de funcţionare a bucătăriei mass-media”. „Reţetele identificate în anul 2011 încă mai sunt folosite în instituţiile de presă. E adevărat totuşi că s-a schimbat, pe alocuri, concentraţia ingredientelor pe care le folosesc oamenii din media”, se mai spune în raport, scrie Mediafax.ro

Cercetarea are ca paliere de analiză presa scrisă, emisiuni TV şi reclame TV.

În cazul emisiunilor TV, cercetarea oferă date despre raportul dintre numărul apariţiilor femeilor şi bărbaţilor într-un număr total de 141 emisiuni (78 de ediţii ale unor emisiuni de divertisment şi 63 de ediţii ale unor talk-show-uri), difuzate în intervalul 15 februarie – 15 mai, de Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV şi TVR1. Televiziunile şi emisiunile incluse în eşantion au fost selectate în funcţie de cele mai mari audienţe generale obţinute în tronsoanele de seară.

Potrivit cercetării, numărul enunţurilor stereotipe a scăzut la jumătate faţă de anul 2011, iar numărul aluziilor sexuale enunţate în emisiunile televizate a scăzut de la 57, în 2011, la 22 în 2013.

Astfel, în cele 141 de emisiuni analizate au fost identificate 149 de enunţuri stereotipe, care pot fi încadrate în şapte categorii tematice: aspiraţionale, comportamentale, cutumiare, emoţionale, fizice,
intelectuale şi relaţionale.

Spre deosebire de anul 2011, în emisiunile de divertisment a crescut numărul materialelor în care sunt prezentate femei din peisajul monden în ipostaze care scot în evidenţă calităţi fizice sau erotice. Numărul referirilor legate de aspectul fizic al unor personaje feminine mondene a crescut de la 132 în 2011, la 241 în 2013.

De asemenea, deşi a crescut numărul de prezenţe feminine în emisiunile talk-show, cu aproximativ 14% faţă de anul 2011 (26% în anul 2013, faţă de 12% în anul 2011), totuşi frecvenţa prezenţei bărbaţilor rămâne mai mare.

Bărbaţii prezenţi în emisiunile TV analizate au vorbit cu precădere despre aspecte legate de sfera profesională (43%). În cazul femeilor, incidenţa discuţiilor şi a aspectelor legate de viaţa personală a depăşit pragul de 50%. Emisiunile de divertisment sunt axate, în continuare, pe expunerea vieţii personale a unor personaje din lumea mondenă.

Ţintele aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment au fost, în majoritatea cazurilor, femeile. S-a înregistrat un singur caz în care un bărbat a fost ţinta unei aluzii sexuale. În schimb, în emisiunile de tip talk-show nu a fost înregistrată nicio aluzie sexuală în discursul moderatorilor sau al invitaţilor.

Pe de altă parte, în cazul presei scrise au fost analizate taboidele Click şi Libertatea şi publicaţiile generaliste/quality Adevărul şi Jurnalul Naţional, perioada analizată fiind 21 februarie – 8 mai.

La nivelul publicaţiilor analizate, ponderea bărbaţilor a fost de 72%, iar cea a femeilor de 28%. În publicaţiile generaliste, bărbaţii au avut o pondere de 83%, iar femeile o pondere de doar 17%, în timp ce în tabloide, bărbaţii au avut o pondere de 65%, iar femeile de 35%.

În presa generalistă, ponderea femeilor a scăzut cu 5% faţă de anul 2011, de la 22% la 17,7%, iar în presa tabloidă, ponderea femeilor a scăzut cu circa 3% faţă de anul 2011, de la 37% la 34%.

De asemenea, potrivit raportului, există un decalaj semnificativ de reprezentare a femeilor în domenii profesionale precum administraţia publică, sistemul sanitar şi politica.

În publicaţiile generaliste, aproximativ 33% dintre femeile menţionate au fost prezentate în calitate de expert, în timp ce în presa tabloidă, peste 65% dintre experţii citaţi de jurnalişti au fost femei. Totuşi, analiza întregului eşantion arată că femeile şi bărbaţii au fost prezentaţi în calitate de experţi în ponderi egale (50% – 50%). În schimb, cercetarea din 2011 arăta că jurnaliştii au încadrat bărbaţii mai des în categoria de expert (65%), decât femeile (35%).

Raportul analizează şi publicitatea TV difuzată în perioadele 24 februarie – 1 martie şi 28 aprilie – 4 mai. Potrivit cercetării, femeile sunt mai prezente decât bărbaţii în reclame, în aceste spoturi publicitare fiind predominante scenariile domestice şi reproducerile mediului familial.

De altfel, cele mai multe produse şi servicii din aceste reclame încurajează consumul şi îmbunătăţirea stilului de viaţă. Rolurile domestice şi de îngrijire sunt, de regulă, alocate personajelor feminine, în timp ce bărbaţii sunt, cel mai adesea, prezentaţi în ipostaze pasive, dar cu rol de partener sau de soţ, respectiv tată. Spre deosebire de statusurile asociate femeilor în reclame, în cazul bărbaţilor a fost identificată categoria „expert” (10 apariţii), se mai spune în cercetare.

Pe de altă parte, miercuri, la Bucureşti, va fi organizată conferinţa de încheiere a proiectului ALTFEM – o campanie pentru schimbarea imaginii femeii în societate. În cadrul conferinţei, va fi dezbătută oportunitatea imprimării primei bancnote care să cuprindă profilul unei personalităţi feminine din istoria României. Până în acest moment, peste 23.000 de români au semnat petiţia ALTFEM – „Prima personalitate feminină pe o bancnotă românească”, potrivit reprezentanţilor proiectului.

L.C

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Smiley A FILMAT-O AȘA pe Gina Pistol: „Te pregătești?”. Apoi a postat-o pe net
Smiley A FILMAT-O AȘA pe Gina Pistol: „Te pregătești?”. Apoi a postat-o pe net
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Yamato și Bettyshor, prinși în timp ce se sărutau la Gala RXF! Primele dezvăluiri despre o posibilă împăcare: „Poate da, poate nu...”
Yamato și Bettyshor, prinși în timp ce se sărutau la Gala RXF! Primele dezvăluiri despre...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Gabriela Cristea le-a răspuns haterilor din online. De ce nu livrează celebrii cozonaci la timp: „Nu este o tragedie”
Gabriela Cristea le-a răspuns haterilor din online. De ce nu livrează celebrii cozonaci la timp:...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le...