Tudor Chirilă a luat foc după incidentele din Piaţa Victoriei. “O mârşăvie menită să…” Decizia luată de Gabriela Firea, primarul Capitalei

Publicat: 02/12/2017 | 17:41

Mai mulţi protestari s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Victoriei pentru a împiedica amplasarea târgului de Crăciun anunţat de Primăria Bucureşti. S-a iscat şi un conflict, iar câteva persoane au fost ridicate de jandarmi.

 

Tudor Chirilă a postat, pe contul personal de socializare, un mesaj referitor la incidentele care au avut loc în Capitală.

„Chiar dacă decizia Primăriei de a face un târg în Piaţa Victoriei este o mârşăvie menită să opreasca protestele, ea este legală. Orice încercare de a impiedica montarea târgului prin forţă va duce la o escaladare a conflictului din care nu va ieşi nimic bun decât pentru cei care de-abia aşteapta să demonstreze că în piaţă e o mana de huligani. Ar fi păcat să le dăm apă la moară de aşa manieră. Protestele trebuie să rămână paşnice, ele vor fi vizibile oriunde daca vor fi din ce in ce mai multi cei care nu vor accepta sa traiasca intr-o tara cu justitie subordonată”, a scris Tudor Chirilă pe contul de socializare.

La scurt timp, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că târgul de Crăciun va fi relocat, însă a subliniat faptul că protestatarii au încălcat legea.

„Am constatat cu amaraciune faptul ca un eveniment aprobat conform legii de catre Primaria Capitalei este in imposibilitatea de a se desfasura, din cauza unor protestatari agresivi verbal si fizic, care au patruns ilegal in perimetrul delimitat si rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei. Daca azi a fost impiedicata Primaria Capitalei sa organizeze legal un eveniment intr-un spatiu public, ce apartine tuturor bucurestenilor, maine se pot intampla evenimente similare la Administratia Prezidentiala, la Parlament, la alte institutii publice care ii reprezinta pe toti cetatenii, indiferent de apartenenta politica, criterii de gen, convingeri politice, categorie sociala, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a intamplat astazi si, ca atare, trag un semnal public de alarma. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde si targul de Craciun intr-o alta locatie dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost incalcata, un barbat a fost batut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresati fizic si verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au incalcat legea, vor raspunde pentru asta, atat civil cat si penal.

Spatiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Exista o legislatie clara cu privire la adunarile publice si respectarea acestei legislatii este obligatorie atat pentru cetateni cat  si pentru instituţiile care au atributii in mentinerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenta unor astfel de violente. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaureaza in Capitala Romaniei si consecintele nerespectarii legii in tara noastra.

Ii asigur pe bucuresteni ca au in mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constitutia si legile tarii, le va apara tuturor drepturile si interesele legitime, si va lupa pentru ca Bucurestiul sa fie intr-adevar o capitala europeana, din toate puncte de vedere.

In aceasta ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii in ce priveste manifestatiile publice. Oricine este liber sa protesteze, dar organizatorii manifestatiilor trebuie sa-si asume responsabilitatea. Democratia inseamna libertate, dar in egala masura si responsabilitate. Legea e aceeasi pentru toti!”, se arată în comunicatul transmis de Gabriela Firea.

Citește și...