UPDATE – Tsunami în Indonezia: sunt sute de morți! Imagini apocaliptice

Publicat: 23/12/2018 | 13:10
UPDATE – Tsunami în Indonezia: sunt sute de morți! Imagini apocaliptice

Cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 165 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit duminică dimineaţă zone de coastă din Indonezia, informează BBC News online.

UPDATE 17:30 MAE a transmis, duminică, la solicitarea MEDIAFAX, că până acum autoritățile indoneziene nu au notificat ambasada României la Jakarta cu privire la existența cetățenilor români printre persoanele afectate de valul tsunami din Indonezia, precizând că nu au existat nici cereri de asistență consulară.

„Ambasada României la Jakarta urmărește îndeaproape evenimentele legate de tsunamiul produs la data de 23 decembrie 2018 în regiunea Sunda Strait, Republica Indonezia. Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre victime. Până în prezent, autoritățile indoneziene nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistență consulară în legătură cu acest eveniment”, a anunțat, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

MAE precizează „că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Jakarta: +62 21 315 43 62, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii diplomatice: +62 (0) 811 172 6283. Ambasada României în Republica Indonezia monitorizează situația şi menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară”.

UPDATE 13:00 Cel puțin 222 de persoane au murit și peste 843 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit zona de coastă a Indoneziei, în zona strâmtorii Sunda, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC. Cel puțin 28 de persoane sunt considerate dispărute. Președintele indonezian Joko Widodo a făcut o declarație televizată, prin care a făcut apel la calm.

„Sincere condoleanțe pentru victImele din provinciile Serang, Pandeglang și Banten. Le doresc supraviețuitorilor să fie răbdători”, a declarat președintele.

UPDATE: Cel puțin 168 de persoane au murit și peste 745 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit zona de coastă a Indoneziei, în zona strâmtorii Sunda, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC.

Reprezentanții Agenției de Gestionare a Dezastrelor au anunțat că sute de clădiri au fost distruse.

Conform specialiştilor, tsunamiul a fost generat de erupţia Vulcanului Krakatoa, care a erupt vineri timp de două minute și 12 secunde, creând un nor de fum de aproximativ 400 de metri.

Valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, South Lampung şi Serang. Printre zonele afectate se numără staţiunea Tanjung Lesung, situată în Java.

Strâmtoarea Sunda, situată între insulele Java și Sumatra, conectează Marea Java și Oceanul Indian.

Autoritățile au avertizat locuitorii să se îndepărteze de zona de coastă, deoarece este posibil să se producă un al doilea tsunami.

Tsunami-ul s-a produs sâmbătă, la ora locală 21:30 (duminică, 1:30, ora României).

————————————————————————————————————————————-

Numeroase persoane sunt dispărute, iar zeci de case au fost distruse după producerea tsunamiului în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Conform specialiştilor, tsunamiul a fost generat de erupţia Vulcanului Krakatoa.

Valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, South Lampung şi Serang.

Autorităţile indoneziene avertizează că bilanţul victimelor ar putea creşte.

Stire in curs de actualizare