Un parc din Arad va fi denumit Zsolt Török, în memoria alpinistului care a murit în Munții Făgăraș

Autor: A.N.
Publicat: 19/08/2019 | 23:09
Un parc din Arad va fi denumit Zsolt Török, în memoria alpinistului care a murit în Munții Făgăraș

Parcul Copiilor din Arad va fi denumit Parcul Zsolt Török, în memoria alpinistului care a murit în Munții Făgăraș, au anunțat reprezentanții primăriei.

Primăria Arad a informat, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că Parcul Copiilor, cuprins între Complexul Muzeal Arad și Cazinoul din Arad, va fi denumit „Parcul Zsolt Török”, în memoria alpinistului care a fost găsit mort, sâmbătă, în Munții Făgăraș.

„Cu toţii deplângem dispariţia lui Zsolt, un ambasador al Aradului și al României în lume şi un exponent al generaţiei sale, un model de urmat pentru generaţiile viitoare. Acestea au fost motivele pentru care am decis să ținem vie memoria lui Zsolt şi peste ani, iar arădenii să îşi amintească, cu respect, de acest mare iubitor de natură”, a afirmat primarul Aradului, Călin Bibarț.

De asemenea, primarul din Arad a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că parcul va fi reamenajat, urmând a fi realizate platforme de skateboard, panouri de cățărare, zone de relaxare și o bibliotecă în aer liber.

„Vrem să transformăm acest parc într-un loc pentru tineret. Vrem să facem un perete pentru cățărări, să fie o bibliotecă în aer liber, să amenajăm un skateboard. Acest parc îi va purta numele alpinistului Zsolt Török pentru totdeauna și vrem să fie un exemplu pentru tânăra generație, să iubească natura, să facă sport”, a precizat Călin Bibarţ.

A fost lansată o petiție online

Totodată, luni a fost lansată o petiție online prin care reprezentanților Primăriei Arad li se solicită ca o stradă din oraș să poarte numele alpinistului Zsolt Török.

„Zsolt Török merită mai mult decât un monument funerar într-un cimitir. Merită o stradă în municipiul Arad care să îi poarte numele. Strada Zsolt Török 1973 – 2019. Pentru Arad și pentru România este o onoare și o mândrie Zsolt”, a scris inițiatorul petiției online, care a strâns aproape 500 de semnături.

Pe de altă parte, primarul Aradului a afirmat că este mai „productivă” amenajarea unui parc în cinstea alpinistului, decât denumirea unui străzi.

„Este mult mai productiv decât o stradă, oamenii trebuie să-și schimbe buletinele, sunt chestiuni administrative. În opinia noastră, este mult mai bine ca un parc să-i poarte numele, și acel parc să fie un parc tematic. Noi dăm drumul de acum la tot ce înseamnă studii de fezabilitate și apoi proiectare, execuție. Eu zic că în primăvară vom putea lucra, astfel încât anul viitor să fie funcțional parcul, pentru că nu sunt lucrări de mare anvergură”, a detaliat Călin Bibarț.

Alpinistul Zsolt Török, a cărui dispariţie a fost anunţată sâmbătă dimineaţa la 112, a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu. Dispariţia a fost anunţată de soţia lui, după ce acesta plecase de câteva zile singur pe munte, într-o zonă fără semnal, iar un grup de alpinişti i-ar fi găsit sâmbătă lucrurile într-un refugiu de pe munte. Corpul alpinistului a fost coborât de salvamontişti pe jos de pe munte, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Sicriul cu trupul alpinistului a fost depus, duminică, în holul Teatrului de Stat din Arad. Soția alpinistului a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că slujba de înmormântare va avea loc marți, de la ora 14.00, tot la Teatrul de Stat din Arad, urmată de înhumarea la cimitirul „Eternitatea” din oraș.

Citește și...