Valentina Vezzali, cea mai galonată floretistă din istorie

Autor:
Publicat: 28/05/2020 | 20:33
Valentina Vezzali, cea mai galonată floretistă din istorie

Născută chiar de Valentine’s Day, pe 14 februarie 1974, Valentina Vezzali s-a îndrăgostit de scrimă încă din primii ani de viaţă, devenind ulterior cea mai de succes floretistă din istorie.

Poliţistă de meserie, Valentina a adunat în total 20 de medalii la Campionatele Europene, dintre care 13 de aur, 27 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 16 de aur, şi nouă medalii la Jocurile Olimpice, dintre care şase de aur, fiind doar al patrulea sportiv din istorie care a câştigat cinci medalii la individual în aceeaşi disciplină, alături de tiristul german Ralf Schumann, judoka japoneză Ryoko Tani şi slovacul Michal Martikan, la canoe slalom. La prima sa Olimpiadă, Atlanta 1996, Vezzali a ajuns până în finala de floretă la simplu, unde a fost învinsă de românca Laura Badea. Ea s-a revanşat în finala pe echipe, după ce Italia s-a impus în faţa României, compusă din Laura Badea, Reka Szabo şi Roxana Scarlat.

Valentina Vezzali a cucerit pentru prima oară aurul olimpic la individual la Sydney în 2000, performanţă repetată în 2004 la Atena şi în 2008 la Beijing, prin cele trei titluri supreme devenind cea mai titrată floretistă din istorie. Supranumită „Cobra” datorită mişcărilor sale ucigător de rapide pe planşă, Vezzali a fost port-drapelul Italiei la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, unde a mai cucerit un bronz la individual şi încă un aur cu echipa, şi, prin cele nouă medalii obţinute în total de-a lungul a 16 ani, a depăşit performanţa all-time stabilită anterior de Giovanna Trillini.

Dupa ce a fost campioană europeană la simplu de cinci ori, campioană mondială de şase ori şi de trei ori campioană olimpică, Valentina Vezzali a intrat în politică în 2013, când a devenit membră a Parlamentului Italian.