Vi-i aducem în casă pe Fuego și Hrușcă!

Publicat: 24/12/2018 | 20:57

Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii specifice care trimit spre vremuri de poveste. Iar un Crăciun cântat de Fuego și de Hrușcă va ajunge, cu siguranță, la sufletele tuturor românilor. În folclorul românesc, colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. 

Colindele de Crăciun sunt religioase şi laice. Cele religioase sunt colindele Domnului (Naşterea Domnului, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Pornirea Magilor după stea, Închinarea Magilor) şi colindele Sfinţilor (Colindul Crăciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion).

Capitolul teologiei creştine – cu puternice influenţe de factură populară – este preferinţa celor mici, mai ales în cântecele de stea, precum ”Steaua sus răsare”, ”În oraşul Vifleem”, sau ”Trei crai de la Răsărit”.

Colindele laice (sau lumeşti) sunt adaptate de colindători la situaţia celor în faţa cărora le cântă, adresându-se unor membri ai familie sau ai comunităţii: colind de copil mic, de fată mare, de flăcău, colindul omului bogat şi milostiv, colind de preot, de cioban, de vânător, de pescar, de marinar, colind de viteaz, de familie, de însurăţel etc.

(CITEŞTE ŞI – ACESTEA SUNT CELE MAI AMUZANTE MESAJE DE CRĂCIUN!)

Tradițiile românești cuprind o gamă variată de colinde extraordinare

Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor româneşti desfăşurate cu ocazia Anului Nou, dar şi a Crăciunului cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilca, jocuri cu măşti, dansuri, teatru popular şi religios. Cele mai bogate, mai variate şi mai strălucitoare din punct de vedere artistic sunt, alături de pluguşoare, colindele de ceată.

(NU RATA: S-A ÎNTORS REGELE COLINDELOR! FUEGO COLINDĂ LA PORŢILE CERULUI!)

CANCAN.RO., site-ul nr.1 din România, vă invită să le ascultați pe cele mai frumoase dintre ele:

  1. Fuego – La porțile Raiului (colind) / muzica: Paul Surugiu / versuri: Adrian Artene

2. Fuego – Ultimul colind, ultimul Crăciun / muzica: Paul Surugiu / versuri: Adrian Artene

3. Fuego – Scrisoare (colind) / muzica: Paul Surugiu / versuri: Adrian Artene

4. Ștefan Hruscă – Pe strada din Viflaim

5. Ștefan Hruscă-Linu-i lin și iară lin

6. Ștefan Hrușcă – Afară ninge liniștit

7. Fuego – Colinda pentru părinți

8. Fuego – E noaptea de Crăciun

9. Fuego – Nicăieri nu-i ca acasă

10. Ștefan Hrușcă – Cetiniță, cetinioară