E.S David Saranga a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. Ambasadorul Israelului în România a vorbit despre valul de scumpiri post-război, dar și despre cât de dependentă rămâne Europa de gazul și de energia din Rusia. În ce măsură, tot acest val de scumpiri afectează și Israelul?
„Norocul nostru este că avem sursele de gaz. Apoi, Israelul a semnat, acum câțiva ani, contracte pentru o perioadă foarte lungă, așa că prețurile în Israel nu au crescut așa mult ca-n alte locuri. Dar, bineînțeles, și în Israel tarifele la energie s-au scumpit, mai puțin decât în Europa”, explică E.S. Davd Saranga.
În plus, interlocutorul lui Marius Tucă a punctat și faptul că războiul armelor este dublat și de alte două războaie: cel cibernetic și cel economic.
„Războiul pe care lumea îl are acuma nu este numai un război cu armate, ci este un război economic și cibernetic. Cred că în viitor vom vedea mai multe atacuri de ambele părți. Europa este dependentă de gazul și de energia care vin din Rusia.”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat luni că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargo asupra petrolului rusesc. Peskov a spus că o astfel de decizie va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite. Subiectul oricărui embargo petrolier este unul foarte complex, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Guvernele din ţările membre ale Uniunii Europene vor analiza un posibil embargo asupra petrolului rusesc în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri concepute să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei.
Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Moscova să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol ruses