Vincent Lambert a murit. Povestea bărbatului ținut în comă timp de 11 ani într-un spital din Franța

Publicat: 12/07/2019 | 20:18

Vincent Lambert a murit joi, dreptul la moarte al francezului făcând obiectul mai multor decizii în instanță prin care a fost amânată deconectarea sa de la aparatele ce îl mențineau în viață în ciuda faptului că leziunile cerebrale pe care le suferise erau diagnosticate ca ireversibile.

Vincent Lambert, în vârstă de 42 de ani a fost implicat într-un accident de circulație în 2008, când a rămas paralizat, semnele de conștiență pe care le-a dat fiind, de atunci, minime. Lambert putea să respire fără ajutor, dar primea hrană și apă numai prin intermediul unui tub inserat în stomac. Uneori deschidea ochii.

El a devenit rapid simbolul ”dreptului de a muri” în Franța, o dezbatere publică împărțind societatea din Hexagon în tabere virulente. Nu doar societatea ci și familia francezului a fost divizată în legătură cu decizia de a pune capăt suferinței sale.

Eutanasia este ilegală în Franța, dar medicii au posibilitatea să sedeze puternic pacienții aflați în faze terminale.

Medicii au recomandat întreruperea tratamentului

După ce au încercat timp de anii întregi să îi amelioreze starea, medicii care se ocupau de Lambert au recomandat în 2013 ca asistența să înceteze. Decizia era luată în urma consultării cu soția bolnavului, Rachel. Considerată, potrivit legii franceze, tutore legal, Rachel a susținut că soțul ei a afirmat explicit înaintea accidentului că nu vrea să fie ținut în viață în mod artificial.

De atunci, medicii au făcut mai multe încercări de a opri aparatele dar au fost obligați să le repună în funcțiune în urma unor decizii obținute în justiție de părinții lui Lambert.

Soția lui Lambert și șase dintre rudele acestuia erau în favoarea întreruperii tratamentului, dar părinții acestuia, Pierre și Viviane, catolici practicanți și alte două rude s-au opus. Cei care au militat pentru menținerea în viață indiferent de lipsa de rezultate a tratamentului, au lansat în 2015 un material video în care susțineau că bolnavul poate fi văzut reacționând.

Medicii implicați în tratarea lui Lambert au explicat faptul că imaginile sunt înșelătoare și că se încearcă manipularea publicului.

Cazul lui Vincent a ajuns de multe ori în fața instanței

Cazul său a ajuns de mai multe ori în fața instanței, inclusiv în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. În ciuda faptului că hotărârile justiției franceze de a-i acorda lui Lambert dreptul de a fi decuplat de la aparate, medicii nu au reușit să pună în aplicare deciziile judecătorești existând chiar și amenințări cu răpirea pacientului.

După mai multe apeluri, o nouă echipă medicală a început să pună în aplicare măsurile de oprire a asistenței la jumătatea săptămânii trecute, după ce apelul părinților a fost respins în Franța. Nepotul lui Lambert a declarat presei că, la nouă zile de când au fost înlăturate tuburile cu ajutorul cărora bolnavul era hrănit artificial, acesta a încetat din viață, joi, la ora 8.24.

Pe 2 iulie, Curtea de Casație franceză a respins un apel și a decis să le permită doctorilor să întrerupă hrănirea artificială a pacientului. Echipa de la spitalul Sébastopol din orașul Reims a început demersurile asigurându-se că pacientul rămâne sedat ”profund și continuu” în toată această perioadă.

La aflarea veștii că au fost parcurse toate formele legale prin care putea fi împiedicată decuplarea fiului lor de la aparate, părinții lui Vincent au declarat luni că s-au resemnat să îi accepte moartea. Tatăl lui, în vârstă de 90 de ani, declarase anterior că decizia instanței este o ”crimă sub acoperire” și ”eutanasie”. Soția lui Lambert a susținut că decizia umană este aceea de a-l lăsa să moară.

Citește și...