Vine urgia în România în câteva minute. Pericol de moarte și fenomene meteo periculoase

Publicat: 30/04/2019 | 16:19
Vine urgia în România în câteva minute. Pericol de moarte și fenomene meteo periculoase

Vine urgia în România în câteva minute. Pericol de moarte și fenomene meteo periculoase. ANM avertizează că, în perioada imediat următoare, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și vor apărea averse cu caracter torențial, descărcări electrice și căderi de grindină.

Este vorba despre o informare meteorologică – interval 30 aprilie, ora 14.00 – 1 mai, ora 21.00. Conform acestei informări ANM, în  intervalul menționat – în cea mai mare parte a țări – vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Această instabilitate se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși – în perioade scurte de timp sau prin acumulare – 15…25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea. În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

Prognoză meteo specială pentru București. Interval de valabilitate: 30.04.2019, ora 14 – 01.05.2019, ora 21

În după-amiaza și seara zilei de marți, 30 aprilie, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat și se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice și averse ce pot avea caracter torențial (cantități de apă de 5…15 l/mp și izolat posibil peste 20 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 8…9 grade. Miercuri, 1 mai, vremea va fi vântoasă și răcoroasă. Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor atinge viteze de 55…65 km/h. Cerul va fi temporar noros și trecător vor fi condiții de ploaie. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Cod galben. Cantități însemnate de apă. Interval de valabilitate: 30 aprilie, ora 15 – 01 mai, ora 10

În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp  sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Cod galben. Intensificări ale vântului. Interval de valabilitate: 01 mai, ora 10 – ora 21

În intervalul menționat, vântul va avea intensificări susținute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în sudul Moldovei, cu rafale de 55….65 km/h și temporar 70…75 km/h.

 

Citește și...