Michael Phelps, cel mai galonat sportiv din istorie

Autor:
Publicat: 17/04/2020 | 17:51
Michael Phelps, cel mai galonat sportiv din istorie

Michael Fred Phelps a câștigat nu mai puțin de 82 de medalii în întrecerile internaționale majore, dintre care 65 de aur, 14 de argint și trei de bronz. Cu 28 de medalii la Jocurile Olimpice, este cel mai de succes sportiv al tuturor timpurilor, la fel cum cele 23 de medalii de aur reprezintă un alt record ce pare imposibil de doborât prea curând, cel puțin.

Mai mult, Phelps a cucerit opt titluri olimpice la Beijing în 2008, doborând recordul de medalii de aur la o singură ediție a Jocurilor, ce îi aparținea lui Mark Spitz, din 1972. Totodată, el a stabilit, de-a lungul timpului, 39 de recorduri ale lumii, o altă performanță nemaiatinsă vreodată de cineva, iar prin cele cinci titluri olimpice obținute la Rio de Janeiro, în 2016, a devenit, la 31 de ani, cel mai vârstnic înotător laureat cu aur în istoria Olimpiadelor moderne.

Asta după ce prima prezență a lui Michael Phelps la o ediție a Jocurilor a avut loc în 2000, la Sydney, când avea doar 15 ani, el fiind cel mai tânăr component al echipei olimpice a Statelor Unite din ultimii 68 de ani. Deși nu a câștigat atunci nicio medalie, Phelps a reușit calificarea în finala probei de 200 de metri fluture, pe care a încheiat-o pe locul al cincilea. Peste doar un an, el a devenit, la numai 15 ani și 9 luni, cel mai tânăr deținător al unui record mondial în istoria natației, iar ulterior, și-a doborât propria performanță la 200 de metri fluture, câștigând prima sa medalie de aur de la Campionatele Mondiale, la Fukuoka.

În total, “Glonțul din Baltimore”a cucerit de 26 de ori aurul, șase medalii de argint și un bronz la Mondiale și 16 medalii de aur și cinci de argint la Campionatele Pan-Pacifice, serie începută în 2002.

În 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, Phelps a obținut șase medalii de aur și două de bronz, iar patru ani mai târziu, la Beijing, avea să doboare recordul de șapte titluri olimpice, stabilit de Mark Spitz în 1972. Astfel, el a luat aurul în toate cele opt curse în care a concurat, realizând și șapte noi recorduri mondiale și unul olimpic.

La Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Phelps a mai câștigat de patru ori aurul și alte două medalii de argint, prin care a devenit cel mai titrat sportiv din istoria Olimpiadelor, depășind recordul de 19 medalii, ce îi aparținea gimnastei Larisa Latynina, apoi și-a anunțat retragerea.

În 2014, el a revenit în bazinul de înot, câștigând trei medalii de aur și două de argint la Jocurile Pan-Pacifice, iar la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016, a cucerit cinci medalii de aur și una de argint, performanță cu atât mai specială cu cât a fost realizată la 31 de ani, o vârstă destul de îndepărtată de cea obișnuită pentru atingerea vârfului maxim în cariera unui înotător.

Michael Phelps s-a retras după Jocurile de la Rio și s-a dedicat acțiunilor filantropice prin care îi ajută pe oamenii cu tulburări mintale.