83 de ani de la tragedia de la Costesti! In Vinerea Mare au ars de vii in biserica 116 copii!

Publicat: 03/05/2013 | 23:00

In fiecare an, de Paste, localnicii din Costesti, Arges, comemoreaza momentele de groaza pe care le-au trait  inaintasii lor in Vinerea Mare din anul 1930, cand biserica din sat a luat foc si copiii care erau inauntru au ars de vii.

La slujba din Vinerea Mare a anului 1930 erau in biserica veche din lemn nu mai putin de 116 copii. Batranii satului au povestit ca dascalul ar fi aprins o lumanare, de la care a luat foc un buchet de flori artificiale. Dascalul a stins focul batand din palme, dar nu a vazut ca o scanteie pur si simplu s-a inaltat si a ajuns la coroanele pe care oamenii bisericii le strangeau de ani buni in pod. Uscate, s-au aprins pe loc. Focul a inceput sa arda grinzile din care era facut acoperisul. Cei din sat au vazut fumul iesind din biserica si s-au repezit spre ea, pentru a-si salva copiii.

In 1930, chiar in Vinerea Mare, 116 copii au murit intr-un incendiu produs in biserica satului
In 1930, chiar in Vinerea Mare, 116 copii au murit intr-un incendiu produs in biserica satului

  In interior, micutii, ingroziti, s-au repezit spre usa, dar …nu au mai apucat sa iasa. Si fiul preotului, de 11 ani, a pierit in incendiu, in bratele tatalui sau, cu Evanghelia pe piept. Tragedia a socat toata tara, mai ales ca avea loc intr-un lacas al Domnului, in Vinerea Mare.

An de an, de Paste, cei disparuti sunt pomeniti de sateni
An de an, de Paste, cei disparuti sunt pomeniti de sateni

Au fost trimise ajutoare din toate locurile, inclusiv din Europa. Copiii au fost inmormantati in ziua de Paste, in prezenta Reginei Maria si a principelui, la acea data, Mihai. De atunci, in fiecare an sunt pomeniti la toate slujbele de Inviere si femeile din sat impart in memoria lor colaci, oua rosii si coliva.

biserica costesti

Multe legende au aparut dupa tragedie. Una din ele spune ca satul ar fi fost blestemat deoarece, cu putin timp inainte de drama, din moastele unui sfant adus in lacasul de cult din Costesti ar fi disparut doua obiecte, doua salbe aurite care stateau langa relicve si pe care le-ar fi furat un satean. Locul in care a fost biserica este imprejmuit si un monument cu numele celor morti sta marturie asupra grozaviei.

In incendiu au murit 116 copii, care erau la slujba
In incendiu au murit 116 copii, care erau la slujba

De acolo nu lipsesc niciodata florile sau lumanarile aprinse. Tragedia a devenit sursa de inspiratie si pentru o balada: „A ars biserica, Cu toata lumea in ea, Tocma’n zi de Sarbatoare, Chiar in Vinerea cea Mare”.

 

(G.A.)

Citește și...