92 de muncitori sezonieri care au plecat la muncă în Germania au revenit în țară

Autor: A.N.
Publicat: 23/05/2020 | 21:54
92 de muncitori sezonieri care au plecat la muncă în Germania au revenit în țară

92 de muncitori sezonieri care au plecat la muncă în Germania au revenit în țară. Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de o companie privată, pe ruta Nürnberg-Frankfurt-Cluj-Napoca.

”În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul serii de vineri, 22 mai, au revenit în siguranță în țară 92 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Federale Germania (inclusiv lucrători sezonieri care au notificat misiunea diplomatică sau oficiile consulare de pe teritoriul Germaniei cu privire la dorința de a reveni în țară), ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne, în directă colaborare cu autoritățile germane competente.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de o companie privată, pe ruta Nürnberg-Frankfurt-Cluj-Napoca.

MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind verificarea în prealabil a informațiilor publicate pe pagina de internet MAE, respectiv pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul Transporturilor, Luian Bode: ”Mă feresc să arăt cu degetul spre cineva”

În plină criză a coronavirusului, peste 1.000 de români au plecat la muncă sezonieră de pe aeroportul din Cluj, în urmă cu trei săptămâni. Avioane cu muncitori români sezonieri au mai decolat și din Timișoara și Iași.

Lucian Bode a afirmat că nu trebuie să se mai repete incidentul de pe aeroportul din Cluj, iar distanțarea socială nu poate fi tratată superficial. Va fi deschisă o anchetă, pentru a fi lămurite toate aspectele și pentru a se constata dacă prevederile legii au fost îndeplinite de către cei care au transportat muncitorii români sezonieri.

„Incidentul de ieri nu trebuie sa se repete si pentru acest lucru noi am decis la nivelul Ministerului Transporturilor sa declansam o ancheta sa vedem exact cum s-au procesat aproape 2.000 de calatori care au venit la Cluj din toata tara in special prin curse ocazionale, sa vedem daca au avut licente emise de catre Autoritatea Rutiera Romana, sa vedem daca aceste companii de transport au indeplinit toate conditiile legale, pentru ca modul in care au procedat, au debarcat aproape 2.000 de oameni la ora 07.00 chiar daca aveau zboruri la ora 21.00 si lasati fara niciun contact… Pentru a nu se mai repeta aceste imagini vom comunica public, l-am informat si pe domnul premier, tot ce noi am identificat ca nereguli. Ma făresc sa arăt cu degetul spre cineva”, a declarat Lucian Bode la Realitatea Plus.

Citește și...