Acasă » Știri » Cea mai longevivă învățătoare din România a murit la 102 ani. Elena Ciubotaru a trăit o viață ca într-un film de Oscar

Cea mai longevivă învățătoare din România a murit la 102 ani. Elena Ciubotaru a trăit o viață ca într-un film de Oscar

De: Cancan 04/05/2019 | 11:36
Cea mai longevivă învățătoare din România a murit la 102 ani. Elena Ciubotaru a trăit o viață ca într-un film de Oscar

Din păcate, avem încă o veste tristă astăzi… Cea mai longevivă învățătoare din România a murit la 102 ani. Elena Ciubotaru provenea dintr-o familie de intelectuali și a trăit o viață, care dacă ar fi pusă în scenariul unui film, cu siguranță ar fi premiat cel puțin cu un trofeu Oscar. Ea și soțul său au înfruntat viața grea dinainte de Al Doilea Război Mondial, din timpul conflictului devastator, dar și după terminarea acestuia până în zilele noastre… epoca vitezei și a tehnologiei, care lipsește cu desăvârșire în unele zone din țara noastră, dar și în unele colțuri din întreaga lume.

Citește și: A murit. Radu Tudor de la Antena 3 a făcut anunțul trist: e doliu în România

Învățătoarea Elena Ciubotaru a murit la 102 ani

Elena Ciubotaru, cea mai longevivă învățătoare, a încetat din viață la onorabila vârstă de 102 ani. Potrivit rudelor sale, ea a murit ieri, în timp ce se afla la Centrul pentru persoane vârstnice din Iași, unde și-a petrecut ultimii ani. Una dintre nepoatele sale a mărturisit că aceasta era foarte lucidă și nu a încetat niciodată să își exerseze cunoștințele în latină și franceză. Mai mult, învățătoarea s-a stins înainte să își îndeplinească un vis: își dorea să meargă la o școală și să le vorbească elevilor în limba latină, dar și în limba franceză.

“Deși avea o vârstă înaintată, era foarte lucidă, încă știa foarte multe informații din latină și își dorea să mai citească un manual de latină de liceu, ca să-și aducă aminte. La ultima întrevedere, acum o lună, ar fi vrut să vină la școală, dacă s-ar fi putut, să le vorbească copiilor în latină și franceză, pentru că o lăudasem că avea o memorie foarte bună. Azi (n.r.: ieri) însă, pe la ora 11:00, s-a stins din viață. La Vulturești se află cavoul familiei, acolo va fi înmormântată, cel mai probabil luni”, a povestit una dintre nepoatele centenarei, profesoară Mihaela Cosovanu, relatează vremeanoua.ro.

Cea mai longevivă învățătoare din România, o viață ca într-un film de Oscar

Elena Ciubotaru s-a născut pe 30 noiembrie 1916 în satul Gugesti din județul Vaslui. Ea și-a dorit enorm să lucreze în învățământ și a reușit: din 1938 și până în 1971, cu excepția unui an în care a fost suplinitoare la Negrești, aceasta a predat la Vulturești. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ea s-a căsătorit cu învățătorul Nicolae Ciubotaru și au avut trei copii, care și-au găsit câte o meserie frumoasă – din nefericire, doi dintre ei, Dan și Emilia, au murit în urmă cu ceva ani. Învățătoarea și soțul ei au înființat în 1938 Căminul Cultural din localitate și, ulterior, au pus bazele primei cooperative de consum, în care s-au înscris mulți țărani.

Când a venit marea conflagrație mondială, peste familia Ciubotaru s-a abătut urgia războiului. Soțul Elenei Ciubotaru a plecat la război, în calitate de furier de companie, iar ea s-a descurcat singură cu copiii și casa. În aprilie 1944, atunci când linia frontului s-a stabilizat pe aliniamentul Chișinău-Pașcani, Guvernul României de atunci s-a temut că se vor petrece lucruri urâte pentru cei care lucrau în administrația locală, astfel că a decis mutarea a mii de funcționari publici din toată țara în zonele din sud sau vest. Elena Ciubotaru a fost detașată la Arad, luându-și cu ea copii, însă, ei au locuit în Timișoara, acolo unde învățătoarea avea un frate. În acest oraș s-a născut pe 19 mai 1944 al treilea copil al familiei: Mircea Ciubotaru, cel care ajunge peste ani o somitate în mediul universitar românesc, actualmente profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității “Al.I.Cuza”, din Iași.

Din păcate, familia celei mai longevive învățătoare din România a fost greu încercată după momentul din 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei. “Comunistii mi-au cerut să predau tot pământul pe care îl aveam, în jur de 3 hectare, în bază unei legi apărute atunci. L-am predat la stat, ce să fac? Nu puteai să te împotrivești, dacă nu le predai pământul, fie te dădeau afară din învățământ, fie te trimiteau departe de casă, la o școală din celălalt capăt de judet”, își amintea învățătoarea Elena Ciubotaru în cadrul unui interviu mai vechi acordat pentru jurnaliștii de la Vremea Nouă.

Ulterior, au urmat ani cumpliți pentru ea și partenerul său de viață, pentru că toți învățătorii din România erau obligați să facă alfabetizarea populației. “Erau situații ciudate. Ziua predai la clasele de elevi pe care le aveai la școală, iar seară mergeai să predai pentru localnici, pentru că oamenii trebuiau să știe să scrie și să citească, așa cereau cei de la partid. Era procesul de alfabetizare a României, așa cum îl gândiseră comuniștii, nu aveai cum să te impotrivesti”, a mai povestit Elena Ciubotaru.

Cea mai longevivă învățătoare a ieșit la pensie în 1971, după 33 de ani petrecuți la catedră, în timp ce soțul a părăsit școală după 46 de ani de muncă în învățământ. “Mama a lucrat în grădină casei până la 95 de ani. Alături de tata, a trăit ani grei, a muncit mult, a instruit atâtea generații, ne-a crescut și ne-a educat în spiritul frumosului și al binelui”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, fiul învățătoarei Elena Ciubotaru, în urmă cu câteva luni, conform sursei citată mai sus.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva toate problemele
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei doi, după diagnosticul de cancer. Un expert regal face dezvăluiri: ”Nu va fi ușoară”
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei...
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află „EPICENTRUL” Apocalipsei
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află...
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok....
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă de soțul ei: „În viață nu e totul roz”
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii