Acasă » Știri » E oficial! Vine canicula în România. Meteorologii anunță un val de aer tropical cu temperaturi de peste 40 de grade la soare

E oficial! Vine canicula în România. Meteorologii anunță un val de aer tropical cu temperaturi de peste 40 de grade la soare

De: Cristian Lisandru 10/06/2019 | 09:00
E oficial! Vine canicula în România. Meteorologii anunță un val de aer tropical cu temperaturi de peste 40 de grade la soare
E oficial! Vine canicula în România. Meteorologii anunță un val de aer tropical cu temperaturi de peste 40 de grade la soare

În perioada 8 iunie – 12 iunie, România se va confrunta cu un val de aer tropical, iar temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius la soare, avertizează meteorologii. Valul de aer cald va sosi dinspre Rusia. Însă, cu toate acestea, ploile își vor face simțită prezența, existând și posibilitatea de a se transforma în furtuni. Informații foarte interesante în ceea ce privește evoluție vremii în următoarele zile au fost publicate pe pagina de Facebook a grupului ”Prognoze Meteo – Vremea în România”.

Se incalzeste. Acest lucru se vede nu doar in Romania, ci in intreaga emisfera nordica. Dar acest lucru are la baza mai mult decat fenomenul incalzirii globale. Aceasta pagina sustine teoria incalzirii globale, dar este mai mult de atat. Emisfera nordica are o suprafata foarte mare de uscat, acesta fiind extrem de apropiat de zona polara.

In imaginea 1, putem observa felul in care continentele ajuta la urcarea caldurii spre nord. Aceasta este una din diferentele notabile intre emisfera sudica si cea nordica. In imagine, am marcat cu galben zona in care ar fi trebuit sa fie aer rece. Puteti observa cum se extinde aceasta la nivelul continentelor.

Revenind la circulatii, observam ca asistam la un asalt al caldurii. Daca in trecut, vorbeam de valuri de caldura in zona Rusiei, acum, asaltul caldurii vine pe toate continentele, mai putin in Europa Vestica. Temperaturi de peste 30 de grade se inregistreaza in toate zonele subpolare. Groenlanda ramane ultimul bastion al aerului rece. De acolo, se va forma incet incet baza pentru o noua masa de aer polara, pentru iarna viitoare. Dar mai este mult pana atunci.

Europa de Vest ramane ultima zona continentala sub actiunea aerului rece

Insa surpriza vine din alta parte, si daca se confirma, este una puternica. Observam mai multe indicii ca circulatia Walker decupleaza de la El Nino si acesta slabeste. Este inca devreme, chiar foarte devreme sa luam acest lucru in calcul. Acest El Nino slab si foarte longeviv a fost oricum foarte ciudat. Vom urmari situatia. Latitudinea tropicala nu se incalzeste nici ea omogen. Avem o zona foarte mare cu temperaturi de peste 50 de grade in Orientul Mijlociu, in zona Golfului Persic. Aceasta va continua sa ramana asa.

Cea mai ridicata temperatura din emisfera nordica a fost 56.7, intr-un desert din Statele Unite. Asa ca, in acest moment, suntem foarte aproape de acea temperatura in zona Golfului Persic. In contrast cu acest lucru, putem vedea in imaginea 3, cat de puternic este vortexul sudic, racirea ajungand pana aproape de Ecuator, care strabate centrul Africii.

In categoria temperaturilor de la suprafata oceanelor (Imaginea 4), observam mai multe anomalii:

In primul rand, zona subtropicala a oceanului Atlantic (Incercuita cu verde) este mai rece decat normal. Acea zona locul pe unde trec uraganele din categoria Cape Verde, cele mai puternice. Tinand cont ca suntem la inceputului sezonului de uragane, ne-am putea astepta ca uraganele cele mai puternice din Atlantic sa se dezvolte mai tarziu, sau chiar deloc.  In al doilea rand, observam ca zona la nord de cea rece, este mai calda decat normal.

Cu culoare galbena am incercuit si Marea Mediterana, foarte rece in urma ciclogenezei intense din aceasta primavara, dar si Marile Neagra si Caspica, foarte calde, datorita valurilor de aer cald ce au stationat in zona. Nu in ultimul rand,, putem observa pozitia Jet Stream-ului din aceasta iarna sau primavara, de pe coasta Statelor Unite. Putem observa cat de bine definita este banda de apa rece si banda de apa calda. Am adaugat in imagine o reconstituire a pozitiei in care a stat Jet Stream-ul si felul in care a circulat aerul arctic si cum a iesit in ocean. Acest lucru a constituit una din bazele numarului foarte mare de cicloni din aceasta primavara, acestia formandu-se la contactul intre aerul cald si cel rece.

Anomalii de temperatură la nivelul planetei

In imaginea 5, putem observa o parte mai degraba artistica a climei. Încercuita cu albastru se afla o masa de aer rece enorma ce a sosit in zona Siberiei. Dimensiunile acesteia sunt impresionante, dar din pacate nu a putut tempera incalzirea. In partea de jos a imaginii, putem observa anomaliile de temperatura la nivelul planetei. Emisfera nordica scapa relativ usor, avand o incalzire medie de 0.8 grade Ma asteptam sa sarim de +1.2 grade, in aceasta vara.  Surpriza vine insa din Antarctica. Asa cum spuneam si la descrierea imaginii 3, zona polara a emisferei sudice este neobisnuit de rece. Din pacate, nu avem foarte multe masuratori pentru a intelege de ce. Sunt sigur ca este doar o situatie locala.

Pentru acest lucru, am atasat si imaginea 6. Repet: masuratorile din Antarctica sunt prea putine pentru a intelege de ce este mai rece, dar sub nicio forma nu consider ca exista controlul climei. Si sustin teoria incalzirii globale.

Zonele polare pot avea ani mai calzi sau mai reci si masuratorile profesioniste in Antarctica au inceput de cativa ani. Asa ca nu as vrea sa vorbim fara baze..

La nivel european

In Europa, ca de obicei, asistam la o batalie apriga intre rece si cald, pe un continent unde doar media celor doua este temperata. Masa de aer tropical, urcata in zona Rusiei, are o bariera aproape verticala cu cea de aer rece, coborata pe Atlantic, care impinge inspre est, incercand sa doboare blocajul. Aici ar mai fi un lucru ciudat: Daca Atlanticul a fost foarte cald pe timpul iernii, inundand Europa cu cicloni, acum parca incearca sa echilibreze lucrurile, fiind foarte rece incepand cu aceasta primavara. In ceea ce priveste formatiunile, putem observa un rol extrem de important al Anticiclonului Azoric. Acesta penduleaza nord-sud, si este responsabil pentru nuclee de presiune ridicata care se intensifica pe continentul european. Putem considera acest drept tentative de blocaj omega, insa vom vedea in continuare.

La nivelul Romaniei, intrebarea cea mai apriga pe care am auzit-o zilele acestea este următoarea: Vine canicula?

Raspunsul este da, dar va fi trecatoare si vom avea ploi. Pe masura ce transportul de aer cald dinspre Rusia se inteteste, temperatura va ajunge la 34 de grade in multe zone din tara. Este usor de inteles ca in orase, unde avem insule de caldura, vor fi 35, 36 grade. Asadar ne asteapta o saptamana calda, racirea fiind estimata in week-endul viitor. Dar mai avem o problema: furtunile.

O data cu sosirea aerului cald, vor urca si parametrii de instabilitate, caldura fiind responsabila de acest lucru. Asadar vom avea furtuni ceva mai intense decat in prezent. Totusi, va lipsi aerul rece, de altitudine si zona cuprinsa de ploi va fi mai restransa. Asadar, mai intese si mai putine.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce abundență
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Nu s-a mai abținut! A spus cine conduce din umbră cu adevărat România: „Îi cunosc în proporție de 80%”
Nu s-a mai abținut! A spus cine conduce din umbră cu adevărat România: „Îi cunosc...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Laura Cosoi, dezvăluiri cutremurătoare. De ce plâng fetițele sale noaptea: „Cred că le este greu”
Laura Cosoi, dezvăluiri cutremurătoare. De ce plâng fetițele sale noaptea: „Cred că le este greu”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu a mai venit în România din 2018”
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte...
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri pe 8 Mai
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în „Marţea Mare”
Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în „Marţea Mare”
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un preț uriaș!
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un...
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
Maia Morgenstern, dezvăluiri emoționante. Ce sacrificii a făcut pentru carieră: „Nu am fost o mamă bună. Timpul este limitat”
Maia Morgenstern, dezvăluiri emoționante. Ce sacrificii a făcut pentru carieră: „Nu am fost o mamă...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...