Acasă » Știri » Ce spune un profesor despre subiectele de la Bacalaureat! Pontul pe care l-a dat: poți lua nota 7

Ce spune un profesor despre subiectele de la Bacalaureat! Pontul pe care l-a dat: poți lua nota 7

De: Cristian Blanuta 01/07/2019 | 16:57
Ce spune un profesor despre subiectele de la Bacalaureat! Pontul pe care l-a dat: poți lua nota 7

Profesorul Liceului Teoretic Jean Monnet, Jolan Vasiliu, a declarat, pentru Mediafax Live, că poezia la subiectul III de la Bacalaureat a fost o surpriză pentru elevi, care preferă romanul pentru partea de eseu. Ea a precizat că cerințele examenului maturității din acest an au fost unele simple.

Profesorul Liceului Teoretic, Jolan Vasiliu a declarat, luni, că deși, din punctul său de vedere, poezia poate avantaja mai mult elevii la subiectul III, aceștia nu sunt de aceeași părere. „Ei preferă romanul pentru că acolo ei povestesc, dar aspectul acesta rezumativ nu e apreciat absolut deloc”, spune profesoara.

Ea a menționat faptul că e o surpriză faptul că a picat poezia pentru partea de eseu, însă că acest lucru nu este unul neapărat rău „probabil au scris mai puțin, dacă ar fi fost genul epic ar fi fost multe pagini, dar nu neapărat de calitate. Acum sigur, sunt și excepții”.

Potrivit aceleiași surse, „surpriza neplăcută” din acest an ar consta în faptul că „există obiceiul, de a spune că nu se dă același subiect, cum a fost în anul precedent. Acum diferența față de anul trecut e foarte mică. Anul trecut a fost tot poezie , la real a fost Eminescu, Arghezi iar la uman a fost Blaga, Barbu”. (CITEȘTE ȘI: BAC 2019, EDU.RO: CÂND SE AFIȘEAZĂ REZULTATELE)

În ceea ce privește primele două subiecte, Jolan Vasiliu a menționat faptul că acestea nu au prezentat nicio surpriză, toată lumea focusându-se și temându-se de subiectul al III-lea , unde e mai mult de învățat. „La subiectul I și al II-lea unde se verifică dacă ai înțeles textul, dacă ai înțeles informațiile transmie și dacăm poți puțin să le comentezi, atât”, spune profesoara.

Profesorul a mai precizat și faptul că, spre deosebire de examenele de bacalaureat de acum trei sau patru ani, acum nu mai e suficient să dai răspunsul corect la nivel de conținut, ci „trebuie să formulezi corect și răspunsul trebuie să vină în enunț. Patru puncte se acordă pentru informație corectă, un punct pentru redactare în enunț și un punct pentru corectitudine, adică ortografie, punctuație, ceea ce e foarte bine, pentru că în anii trecuți nu exista această precizare și atunci indiferent cum redacta copilul îi dădeai punctaj pentru că informația era corectă”.

Jolan Vasiliu a menționat și faptul că nu e de părere că primul subiect ar fi putut pune probleme elevilor. „Mie textul mi se pare foarte frumos și clar, nu văd ce i-ar încurca, sunt exemple foarte bune din experiența de orator a lui George Pană, deci nu aș găsi niciun fel de dificultate sau nu cred că ar fi ridicat probleme pentru elevi”. (CITEȘTE ȘI: O ELEVĂ DIN SUCEAVA A PRIMIT NOTA 9,20 DUPĂ CONTESTAŢII, DUPĂ CE INIŢIAL FUSESE NOTATĂ CU 5,90)

În ceea ce privește subiectul II, Jolan Vasiliu a declarat că acesta a fost foarte frumos și că el putea să fie „mai greu și mai urât”, putând fi cerințe semnificativ mai grele. „Se cere prezentarea perspectivei narative dintr-un fragment scurt din „Venea o moară pe Siret”, de Mihail Sadoveanu. Perspectiva este obiectivă, deoarece autorul povestește la persoana a III-a. Sigur că trebuie să dai niște argumente și de obicei se dau ca argumente forme verbale la persoana a III a. (…) dar nu e pur și simplu o prezentare schematică, „perspectiva narativă este obiectivă”, dacă spui doar asta vei avea 30 de cuvinte și nu-ți ajung. Dezvolți puțin perspectiva aceasta în care e vorba de un narator care se situează în exteriorul textului”, este de părere Jolan Vasiliu.

Subiectul al III-lea este și subiectul care, potrivit profesoarei, ridică cele mai multe probleme pentru că aici teoretic e de învățat. „Acum sigur, copiii tot timpul spun „vai de mine cât e de învățat”. Aici e o problemă pentru că mulți au eseurile acestea de-a gata, ceea ce e o mare greșeală”, spune Jolan Vasiliu.

„În momentul în care îți scrii tu singur eseul, bineînțeles cunosc structura, pentru că ei știu foarte bine care e structura și dacă redactezi tu eseul respectiv, depui efort și de-a lungul anilor (…) atunci nu mai văd care ar fi marea dificultate în a învăța aceste eseuri, dacă chair tu le-ai redactat. Cea mai bună pregătire este asta”, menționează Jolan Vasiliu. (CITEȘTE ȘI: TOP 25 DE VEDETE CARE AU SPUS CE MEDIE AU AVUT LA BAC. CINE E PE LOCUL RUȘINOS! BIANCA DRĂGUȘANU, PESTE GABRIELA CRISTEA ȘI SIMONA GHERGHE)

Ea a mai spus și că o parte din responsabilitate pentru faptul că elevii nu își redactează singuri eseurile aparține și profesorului care „dictează eseul sau îl oferă de-a gata”.

„Dar când vezi că ei nu fac, atunci încerci să suplinești (…) ceea ce nu e bine, sigur că ei vor spune „trebuie să învăț ce zic alții”. Sigur că nu avea de învățat ce au zis alții, putea să învețe ce a zis chiar el, dar nu a facut-o și atunci sigur că e dificil”, a completat profesoara.

În ceea ce privește ultimul subiect, Jolan Vasiliu a precizat că elevii de la real puteau alege între Bacovia și Blaga, deci fie dintre poeziile„Plumb”, „Lacustră”, „Nocturnă”, aparținând lui Bacovia fie „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” a lui Blaga.

Profesorul a concluzionat spunând că solicitările au fost unele accesibile, respectând modelele existente. „Sunt subiecte care se adresează tuturor, până la urmă din subiectul I și subiectul II se poate lua nota 7. Dacă nu dorești să pregătești absolut nimic la eseu, ceea ce mi s-ar părea absurd, dar din subiectele I și II se poate lua nota 7”, a conchis Jolan Vasiliu.

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Suma URIAȘĂ pe care Ana Porgras a câștigat-o la PRO TV! Survivor a umplut-o de BANI
Suma URIAȘĂ pe care Ana Porgras a câștigat-o la PRO TV! Survivor a umplut-o de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii trebuie să aibă mare grijă când îl consumă
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii...
Singurele trei zodii care își îndeplinesc cele mai mari dorințe în următoarele zile. Noroc, câștiguri mari și succes uriaș pentru acești nativi
Singurele trei zodii care își îndeplinesc cele mai mari dorințe în următoarele zile. Noroc, câștiguri...
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată la Euro 2024
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei și și-a rupt piciorul
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cel mai mare regret din viața Danielei Condurache. De ce nu are artista copii
Cel mai mare regret din viața Danielei Condurache. De ce nu are artista copii
Lidl bagă la ofertă produsele pe care toți românii le caută de Paște. Vor sta la raft doar până la finalul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024
Lidl bagă la ofertă produsele pe care toți românii le caută de Paște. Vor sta...
Ce conține Detrical. Foarte mulți români îl cumpără de la farmacie și nu îi citesc prospectul
Ce conține Detrical. Foarte mulți români îl cumpără de la farmacie și nu îi citesc...