Acasă » Știri » Toprock , uprock, downrock, freeze-uri, power moves pe înțelesul tuturor

Toprock , uprock, downrock, freeze-uri, power moves pe înțelesul tuturor

De: C. C. 24/12/2019 | 17:36
Toprock , uprock, downrock, freeze-uri, power moves pe înțelesul tuturor

Street dance-ul a luat naștere pe stradă, după cum spune și numele. În spații libere, în care nevoia de mișcare a venit de la sine – o muzică ritmată, niște versuri care te fac să te miști și un sound animat. Așa că libertatea de exprimare a fost transpusă în mișcări de dans. Aceste mișcări au fost elaborate de-a lungul timpului și gândite în feluri complexe, însă noțiunea de bază rămâne libertatea de exprimare.

Cu toții avem mișcări de bază, este felul în care corpul nostru reacționează la anumite sunete. Sunt componenta de bază în freestyle, dacă adaugi câteva mișcări din brațe, puțină dinamică și alternezi mișcarea diferitelor părți ale corpului. Cu toate că sună ușor, nu este deloc așa. Este mult de exersat și chiar dacă o poți face pe cont propriu, perserverența este cheia succesului.

Cu adevărat spectaculoase la dansatorii experimentați de street dance sunt mișcările numite pop-uri sau lovituri. Mișcări rapide, exagerate, care apoi îngheață sau se blochează într-o ipostază rigidă (lock), în timp ce waving-ul descrie un stil mai fluid în care mișcarea se face lin, ca și cum o undă ar traversa corpul dansatorului.

Krumping-ul este mișcarea liberă, expresivă și energică a brațelor , picioarelor, pieptului și capului. Cei care adoptă aceste mișcări constant se numesc poppers, lockers, wavers sau krumpers.

În ultimii ani, streetdance-ul se bucură de o popularite în continuă creștere datorită promovării sale pe canale precum MTV, apariției concursurilor de streetdance, a studiourilor de dans și a prezenței acestui stil în videoclipuri. De asemenea, emisiunile de tip talent show au contribuit și ele la creșterea fenomenului de streetdance. Un parcurs benefic, având în vedere multitudinea de copii care aleg să urmeze acest drum, exersând și învățând constant de la profesioniști într-un cadru organizat.

În București, există multe locuri în care putem vedea astfel de spectacole de stradă. Sunt locuri în care se organizează streetdance battle-uri, cele mai cunoscute fiind: SDK World Battle Tour, Romania Hip Hop Dance Championship Qualifier- care trimite cei mai buni dansatori în SUA și oferă premii de 3000 de euro pentru crew și battle. Este o competiție anuală care alege cei mai buni dansatori la diferite categorii pentru a participa la cel mai important concurs de streetdance internațional.

București-Underground are tot felul de zone în care puștii se adună și dansează pe beat-uri: Platoul din fața BNR, Parcul Tineretului, Parcul Regele Mihai I, Centrul Vechi sau parcul din fața Palatului Parlamentului. Susțin adevărate show-uri și merită să fie văzuți. Tot acolo se strâng și tinerii care fac freestyle, dau rime pe loc pe sound-uri de hip hop. Este o comunitate mare și primitoare, iar experiența este una cu adevărat inedită, atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiști.

Streetdance-ul s-a născut ca o formă de protest față de dansurile tradiționale, fiind văzut ca expresie a rezistenței și a identității culturale, delimitat de zona mainstream-ului. În viziunea tinerilor, streetdance-ul este felul prin care se manifestă liber – și se simt grozav atunci când fac din asta o adevărată pasiune.

Streetdance-ul are la bază câteva mișcări, împărțire în patru categorii:

Toprock- este vorba despre unghiuri și linii – intrarea în scenă a dansatorului prin mișcarea picioarelor și a mâinilor. Un fel de „încălzire”, un joc de picioare pentru show care pregătește publicul pentru următoarele mișcări.

Downrock- sunt mișcările la sol;încrucișarea picioarelor, sprijinul în mâini și răsucirea picioarelor. Sunt cele mai simple mișcări de streetdance, mișcări de bază. De la ele, dansatorii pot face mișcări mai complexe sau pot lega diverse  elemente între ele pe parcursul dansului. Pe scurt, downrock sunt mișcările la sol, când artistul are mâinile pe podea și lucrează cu picioarele în diferite moduri.

Power moves- sunt acele mișcări care impresionează- acrobațiile în aer, adică cele mai impresionante mișcări ale dansatorilor, printre care: statul în mâini, headspin, backspin, sau rotitul întregului corp din picioare. Pentru asta, ai nevoie de mult antrenament, o condiție fizică extrem de bună și curaj.

Freezes- e important să îți folosești diferite părție ale corpului. Trebuie să te joci cu variații. Headpose-ul este cea mai comună mișcare. Statul în cap, cu picioarele desfăcute sau încrucișate este o mișcare clasică de freeze. Important este să ai spatele drept, nu arcuit, lucru care îți oferă un echilibru bun. După ce ai obținut echilibrul, te poți juca cu diferite poziții: fie că îți încrucișezi picioarele, fie îți sprijini un genunchi pe cot, stând în cap; o altă variant este să stai în cap, cu picioarele încrucișate, iar sprijinul să fie într-o palmă și în antebraț.

Mai există și altfel de freezes, cele în care corpul este suspendat și se sprijină doar pe palme, numit baby freeze, ori, la un nivel mai avansat, statul într-o singură mână sau doar în cap. Există mai multe mișcări emblematice în streetdance, printre care crazy legs, fast forward, miming, puppet, robot dance, slow motion sau vibrating.

Diversitatea mișcărilor din streetdance este impresionantă, iar dansatorii care le învață au nevoie de mult timp și antrenament pentru a le stăpâni. Arta freestyle-ului vine învățând despre echilibru și descoperindu-ți corpul și limitele lui.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu Nicolae Ceaușescu
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu...
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de euro pe lună”
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de...
Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai mulți dintre decedați nu au avut coșciug”
Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai...
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii trebuie să aibă mare grijă când îl consumă
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii...