Acasă » Știri » Prețurile alimentelor de bază au crescut enorm! Adrian Oros: ”Vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii”

Prețurile alimentelor de bază au crescut enorm! Adrian Oros: ”Vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii”

De: L.N. 26/03/2020 | 13:37
Prețurile alimentelor de bază au crescut enorm! Adrian Oros: ”Vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii”

Situație tot mai dramatică în rândul producătorilor români dar și a consumatorilor. Prețurile produselor alimentare de bază  au crescut semnificativ din data de 17 martie 2020, o bună parte din ele au revenit la valorile inițiale în data de 19 și 24 martie, însă, cele mai importante mărfuri au avut de suferit de pe urma acestor schimbări bruște.

Conform afirmațiilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, de la Realitatea TV și preluate de Agerpres, diferențele au fost constatate la marii comercianți, iar acestea „au speriat lumea”.

Prețurile s-ar fi stabilizat ulterior ca urmare a stocurilor făcute de populație, dar și pe fondul închiderii restaurantelor și fast-food-urilor.

„Aş vrea să mă refer la faptul că încă de la începutul crizei, noi, din Ministerul Agriculturii, şi prin Direcţiile Agricole Judeţene am declanşat o acţiune de monitorizare a preţurilor la raft. Şi am luat majoritatea retailerilor mari, lanţurile de magazine. Şi avem monitorizări în data de 17 (n.r. – martie 2020), deci a doua zi după declanşarea stării de urgenţă, în 19 şi în 24. Am luat, sigur, principalele produse de bază.

Şi dacă ne uităm şi analizăm situaţia pe care o avem aici, imediat, în data de 17, preţurile au crescut brusc la aproape toate aceste produse de bază, dar constatăm că în data de 19 şi ieri (n.r. – marți), în data de 24, majoritatea dintre aceste preţuri, mai puţin mărfurile care vin din import, au revenit la valorile iniţiale. Diferenţe foarte, foarte mici. Asta mă refer la marii retaileri.

Nu contest că în anumite magazine de cartier sau în anumite pieţe unii indivizi nu au încercat şi nu au reuşit să facă speculă şi, la un moment dat, să crească aceste preţuri, dar pe termen lung am constatat că, într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi.

Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, a afirmat oficialul guvernamental.

CITEȘTE ȘI: GÂNDUL LIVE. Marius Manole: „Am trecut prin situații grele, vom depăși și criza Covid-19” /

Există stocuri pline cu legume și carne

Oros a lămurit că  în prezent există producători de toate categoriile, atât legumicultori, cât şi producători de carne care spun că au stocuri de marfă şi nimeni nu le mai cere.

Oficialul guvernamental spune că producătorii români de alimente se vor decapitaliza și, astfel, va fi încurajată piața neagră și specula. Pe de altă parte, cei puternici își vor face stocuri.

„Deci situaţia este paradoxală şi nu este o problemă de producţie sau de aprovizionare, este o problemă de schimbare de comportament a cumpărătorului care, sperăm noi, într-o săptămână – două, să revină la ceea ce a fost iniţial, pentru că, în paralel, noi suntem în legătură continuă cu toate asociaţiile de producători agricoli, de fermieri, de retaileri, şi i-am sfătuit să stea la masă toţi şi să discute despre acest preţ, pentru că dacă statul vine şi plafonează doar preţul la raft, nu rezolvă nimic.

În primul rând, vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii. Apoi, vom încuraja piaţa neagră şi specula, iar cei puternici îşi vor face stocuri. Deci nu aşa se rezolvă treaba.

CITEȘTE ȘI: GÂNDUL LIVE. Emilian Isăilă, jurnalist. Demisia lui Victor Costache creează un sentiment de insecuritate.

Treaba se rezolvă dacă şi producătorul şi procesatorul şi transportatorul şi comerciantul de pe fiecare filieră de produs stă la masă, discută despre acea marjă de profit care trebuie s-o aibă între ei, în fiecare verigă a acestui lanţ şi împreună într-o lună, în două, în trei, să trecem cu toţii peste acest impas. După care, dacă trece criza pot să înceapă iar războiul comercial, dar până atunci trebuie să-şi dea mâna, să aibă un comportament echilibrat, responsabil şi omenos”, a afirmat Adrian Oros.

Adrian Oros, Ministrul Agriculturii

Oros vrea unirea micilor producători

De asemenea, ministrul de resort a menţionat că au fost puse la punct grupuri de lucru în instituția pe care acesta o conduce. Astfel, vor fi identificate problemele, precizând însă că micii producători trebuie să se unească, în aşa fel încât să poată să negocieze inputurile, dar să poată să îşi vândă şi marfa.

„Am făcut apel către toţi primarii să nu închidă pieţele agroalimentare. În opinia mea este mult mai puţin periculos dacă ai nişte proceduri clare să faci comerţ într-o piaţă agroalimentară, decât într-un magazin de cartier de 10 metri pătraţi, magazine care au rămas deschise. Aceste pieţe agroalimentare ar trebui să fie, mai ales în această perioadă, în primul rând pentru producătorii locali, cei care vin acum cu produse proaspete şi trebuie scoşi imediat afară toţi samsarii şi toţi speculanţii din pieţe.

CITEȘTE ȘI: PROTOCOL COVID-19 l Agricultorii care aleg să se izoleze în fermă TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA. Măsuri

Măcar acum, în această situaţie de criză, administraţia pieţelor să facă acest lucru. Iar pieţele, atâta timp cât este posibil, şi sper să fie posibil tot timpul, pieţele trebuie să fie neapărat deschise. Este singura modalitate prin care cei mici pot să-şi vândă marfa. De aceea am şi prins în ordonanţa 3 de aseară deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole şi deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”, a conchis Adrian Oros.

Piețele agroalimentare rămân deschise

Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a luat decizia de a ține deschise piețele agroalimentare, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 2 din 21 martie 2020. Astfel încât producătorii agricoli români să poată avea unde să-și comercializeze fructele și legumele, iar populația de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România. Reprezentanții AAPR consideră că este important ca piețele agroalimentare să nu se închidă pentru că, altfel, producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Facturi mai mari la curent. Cu cât se SCUMPEȘTE energia electrică în noua ofertă a Hidroelectrica și de ce
Facturi mai mari la curent. Cu cât se SCUMPEȘTE energia electrică în noua ofertă a...
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a dispărut
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă în epoca romană
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă în epoca...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis unei prietene un mesaj bizar, însă poliția are altă pistă
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Regină a frumuseții, ucisă în stil mafiot. Tânăra în vârstă de 23 de ani ar fi fost împușcată  la comanda soției unui fost baron al drogurilor din America de Sud
Regină a frumuseții, ucisă în stil mafiot. Tânăra în vârstă de 23 de ani ar...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va stinge din viață „Nu a fost nici măcar un semn, absolut nimic.”
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl întreabă: - Ce faci...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Afacerea care l-a îmbogățit pe un român. A cultivat un fruct banal care a ajuns să fie considerat o adevărată comoară. Se vinde cu 20 de lei kilogramul, iar oamenii vin de la zeci de kilometri distanță să cumpere
Afacerea care l-a îmbogățit pe un român. A cultivat un fruct banal care a ajuns...
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii nu trebuie să îl deschidă, pentru că pot fi în pericol
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii nu trebuie să...
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Cutremur în lumea interlopă. Beinur ar putea prelua şi clanul Corduneanu. Cum va reacţiona Adrian Beleaua?
Cutremur în lumea interlopă. Beinur ar putea prelua şi clanul Corduneanu. Cum va reacţiona Adrian...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să raportezi la stat
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie care este alimentul de pe masa de Paște care ne face mai INTELIGENȚI
Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie care este alimentul de pe masa de Paște care ne face...
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la...
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de noapte”
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Cum se simte marele actor. A petrecut Paștele în spital
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Cum se simte marele actor....
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la bază alte ingrediente
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Gradul de absorbție a depășit 140% aici
Locul din România care a renăscut cu fonduri europene. Gradul de absorbție a depășit 140%...