Acasă » Știri » Rămâne Occidentul unit în fața Rusiei? Începe livrarea de tancuri către Ucraina!

Rămâne Occidentul unit în fața Rusiei? Începe livrarea de tancuri către Ucraina!

De: Maria Iancu 28/04/2022 | 20:00

 

Ucraina are o armată mult mai mică în comparație cu cea a Rusiei, dar oficialii de la Kiev caută modalități și ajutor din toate sectoarele pentru a-și apăra teritoriul. Ucraina are în prezent tot mai multe tancuri pe teren față de Rusia, în condițiile în care statele occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipamentele militare atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice. Soldații ucraineni au avariat unele blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro.

Încă de la începutul invaziei, mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită în Ucraina arme de calibru mic, echipamente de protecție sau muniție, dar nu și arme grele de atac, ca Rusia să nu considere acest gest o amenințare din partea membrilor NATO și implicare directă în război. În ultima vreme însă, în urma insistențelor președintelui Volodimir Zelenski și a ofensivelor majore desfășurate pe teritoriul Ucrainei, tot mai multe state s-au hotărât să furnizeze ca ajutor mai multe arme grele, inclusiv tancuri.

Rămâne Occidentul unit în fața Rusiei?

Republica Cehă este prima țară care a furnizat Ucrainei tancuri care se potrivesc cu sistemele de armament sovietice pe care multe state din fostul Pact de la Varșovia le mai au încă în arsenalele lor. Nu doar vehiculul de luptă al infanteriei BMP, ci și câteva zeci de tancuri de luptă T-72, ambele folosite oricum de armata ucraineană în prezent.

(CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)

Totodată, Cehia este printre cele mai active țări care sprijină armata ucraineană, nu doar prin vânzări de muniție și arme, ci și prin donații. Ministerul ceh al Apărării a anunțat că vor repara tancurile și vehiculele militare ucrainene care au fost avariate în luptă sau au nevoie de reparații după ce au fost depozitate pentru o perioadă îndelungată.

„Micile defecte şi daune din luptă vor fi reparate cu eforturile proprii ale armatei şi ale industriei de apărare ucrainene. Asistenţa cehă va folosi capacităţile companiilor din industria apărării cehe pentru lucrări mai extinse, printre care revizii”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Polonia a trimis tancuri în Ucraina

În același timp, Marea Britanie dorește să livreze tancuri Poloniei, în schimbul unor tancuri de asalt de concepție sovietică pe care le deține Varșovia și pe care le-ar putea da Ucrainei în lupta contra invaziei ruse.

„Avem în vedere să trimitem tancuri Poloniei, pentru a o ajuta să trimită unele dintre tancurile sale T-72 în Ucraina”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson în timpul unei conferințe de presă.

(CITEŞTE ŞI: MOLDOVA, AMENINȚATĂ DE RUŞI! ANUNŢ TERIFIANT PENTRU VECINI: „VA FI O REPETARE A SCENARIULUI DIN UCRAINA”)

Deși Polonia a contribuit la modernizarea armatei ucrainene și înainte de război, prin furnizarea de sisteme de armament de producție rusească și muniție, oficialii au recunoscut abia recent că au trimis și tancuri în Ucraina.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe contul de Twitter al guvernului.

Potrivit presei poloneze și patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului. Guvernul însă nu a confirmat această informație.

Contribuția Germaniei

Și Germania a făcut un nou pas pentru a ajuta armata Ucrainei. Un producător de arme, Rheinmetall, s-a oferit să vândă țării 88 de tancuri de luptă Leopard uzate. Pentru că aprovizionarea directă de către industria germană este exclusă din cauza modului de utilizare al acestor tancuri, oferta include și  pregătirea militarilor în Germania. În această pregătire intră inclusiv procesul de reparații, asistență de instruire și muniție. Potrivit ziarului Die Welt, aprobarea pentru livrare a fost deja solicitată la Ministerul Economiei.

Totodată, guvernul german a primit încă o cerere din partea companiei Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder.

Și compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW) dorește să livreze și 100 de obuziere autopropulsate. Țările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

(NU RATA: VIDEO UNDE SE OPREȘTE RĂZBOIUL DIN UCRAINA? PUBLICISTUL ION CRISTOIU: „ESTE UN RĂZBOI MONDIAL DECLARAT. ACEST CONFLICT POATE SĂ AJUNGĂ ȘI NUCLEAR PENTRU CĂ….”)

România, criticată pentru că nu a oferit suficient ajutor militar Ucrainei

Deși România a fost criticată pentru că nu a oferit suficient ajutor militar Ucrainei și a adoptat o atitudine pasivă în sprijinirea trupelor de la Kiev, situația pare că a început să se schimbe. Țara noastră ar putea dona 28 de tancuri uzate Ucrainei pentru a le folosi în război. Potrivit surselor apropiate militarilor ucraineni, Ministerul Apărării din România ar fi anunțat că va trimite echipament militar în Ucraina, din rezervele militare naționale, printre care și tancurile T-72s.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

România are în prezent 30 astfel de tancuri cumpărate în anul 1979 și retrase din uz. Deși multe dintre acestea nu sunt funcționale, ar putea să fie folosite de ucraineni pentru piesele de schimb. Până acum, Ministerul Apărării și Guvernul României nu au confirmat această informație, însă potrivit profit.ro, Guvernul ar vrea, printr-un proiect, să modifice legislația în vigoare. Astfel, statul român va putea dona Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în contextul agresiunii militare a Rusiei.

Noua prevedere ar urma să fie introdusă în Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce abundență
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Imagini INCENDIARE! Ea l-a despărțit pe Dorian Popa de IUBITĂ: „Vă place mai rău decât ciocolata”! Bianca e instructor de fitness și arată perfect
Imagini INCENDIARE! Ea l-a despărțit pe Dorian Popa de IUBITĂ: „Vă place mai rău decât...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum arată horoscopul lunii mai 2024. Fecioarele încep un nou capitol în viața lor
Cum arată horoscopul lunii mai 2024. Fecioarele încep un nou capitol în viața lor
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Florin Piersic a ajuns pe masa de operație astăzi, după un spectacol! În ce stare se află marele actor
Florin Piersic a ajuns pe masa de operație astăzi, după un spectacol! În ce stare...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea...
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un preț uriaș!
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un...
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
Cristina Șișcanu, atac indirect la adresa Gabrielei Cristea? Ce părere are despre gătit: „Nu vreau să miros a mâncare. Bunicile pot să gătească”
Cristina Șișcanu, atac indirect la adresa Gabrielei Cristea? Ce părere are despre gătit: „Nu vreau...
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte...
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile...