Dr Mihai Niculescu despre cele mai nocive mituri alimentare
ALTCEVA cu ADRIAN ARTENE
Acasă » Știri » Revoltă înainte de prima zi de școală! Transportatorii nu pot aplica gratuitatea pentru elevi și îi trag la răspundere pe cei din conducerea țării

Revoltă înainte de prima zi de școală! Transportatorii nu pot aplica gratuitatea pentru elevi și îi trag la răspundere pe cei din conducerea țării

De: Alina Drăgan 10/09/2023 | 21:37
Revoltă înainte de prima zi de școală! Transportatorii nu pot aplica gratuitatea pentru elevi și îi trag la răspundere pe cei din conducerea țării

Prima zi de școală aduce și în acest an revoltă și acuze dure la adresa Guvernului. De această dată, problema în discuție este legată de transportul gratuit al elevilor, care este asigurat, se pare, doar la nivel teoretic, nu și practic. Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au ieșit la rampă, strigându-și nemulțumirea.

Potrivit FORT, lipsa listelor cu elevii care beneficiază de transport gratuit încurcă și în acest an lucrurile. Pentru că listele încă nu există, operatorii de transport sunt nevoiți să emită bilete de călătorie contracost. Urmând că ulterior să depună o întreagă documentaţie pentru recuperarea banilor, proces lung, anevoios și fără rezultat.

(CITEȘTE ȘI: ANUNȚ IMPORTAT PENTRU ELEVI! CUM SE POATE OBȚINE ACUM ABONAMENTUL PENTRU TRANSPORT ÎN COMUN)

Revoltă înainte de prima zi de școală

În acest context, reprezentanţii FORT și-au arătat revolta față de felul în care problema transportului gratuit pentru elevi este tratată. Printr-un comunicat de presă, aceștia au subliniat că modelul de gratuitate pentru transportul elevilor a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani, iar același lucru este pe cale să se întâmple și de această dată.

„Cu un simulacru de consultare publică atât în procesul de dezbatere cât şi în cel de avizare, încălcând legislaţia europeană, Guvernul a decis pentru a 16-a oară în 30 de ani să acorde dreptul la gratuitate pentru transport, elevilor ce nu pot urma cursurile şcolare în localitatea de domiciliu.

Nici de această dată însă nu au reuşit să aplice în mod european o măsură şi asta din încercarea disperată de a evita să îşi asume şi financiar ceva/cumva. Acest model a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani însă cei cocoţaţi în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au şcolari acasă sau în familie”, se arată în comunicat.

Mecanismul impus de Guvern pentru transport gratuit, dar și lacunele acestuia au fost scoase în evidență de reprezentanții FORT.

„Un mecanism extrem de complicat şi complex ce implică liste, verificări, documentaţie plimbată de la o instituţie la alta şi într-un final o mare pagubă şi bătaie de joc în raport cu elevii, părinţii acestora şi evident operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Reg. CE1370 aşa cum se arată chiar şi în avizul dat de CES.

La dezbaterea acestor norme, printre alte observaţii şi propuneri, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu şi de bun simţ, ocolit însă de Guvern şi anume un termen legal cuprins în norme pentru efectuarea plăţilor către transportatori”, spune FORT.

(VEZI ȘI: UN ȘOFER DIN VASLUI A FOST PRINS BEAT LA VOLANUL UNUI MICROBUZ ȘCOLAR. BĂRBATUL TRANSPORTA ELEVI)

„S-a instalat haosul”

FORT a mai precizat că îi prima zi de școală nici elevii, nici unităţile şcolare sau inspectoratele şi nici firmele de transport nu pot aplica nimic gratuitatea, fapt ce a dus la crearea unui haos total pe marginea acestui subiect.

„Evident că luni începe şcoala şi pentru că HG-ul a apărut vineri – 8 septembrie, nici elevii, nici unităţile şcolare sau inspectoratele şi evident nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept pentru care s-a instalat haosul.

Din nou, în aceeaşi manieră penibilă şi cu aceeași lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă într-un mod penibil să îşi salveze imaginea şi atât. Toţi cei afectaţi însă de această nouă hotărâre de guvern, rămân să se descurce, fiecare cum poate şi toate acestea în condiţiile în care era atât de simplu dacă se dorea cu adevărat susţinerea acestor elevi…modelul oricărei ţări europene”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii FORT au explică întreg mecanismul propus de Guvern și felul în care acesta doar încurcă lucrurile și nu ajută pe nimeni.

„În lipsa listelor cu elevii ce beneficiază de gratuitate, ce nu pot apărea peste weekend, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Ulterior, numai după primirea listelor, cel mai devreme după 1 octombrie, vor depune o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor aferente titlurilor gratuite oferite şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat. Exact ca în trecut, după îndelungi aşteptări, nu vor mai putea acorda subvenţia către elevi din propriul buzunar şi o vom lua de la capăt.

Lipitorii de afişe din aparatul guvernamental nu au înţeles nici până acum că singura cale firească este să acorde transport gratuit tuturor elevilor iar contractele de servicii publice cu operatorii de transport să prevadă compensarea din bugetele CJ-urilor sau după caz a Ministerului Educaţiei pentru transportatori.

Nici educaţia şi nici serviciile publice nu reprezintă priorităţi pentru politicienii români iar acest lucru se reflectă încă odată, începând de maine în drumul către şcoală, în buzunarul tuturor”, a mai transmis FORT.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și activează în presa online de patru ani. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Absolventă a Facultății de Comunicare citeste mai mult
Parteneri
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult...
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are...
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou cu el
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou...
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini de epocă
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult...
De duminică, 26 mai 2024, de la ora 13, nimic nu va mai fi la fel pentru 4 zodii. Începe o săptămână de vis pentru ele
De duminică, 26 mai 2024, de la ora 13, nimic nu va mai fi la...
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte...
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de...
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt, actorul
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt,...
Ce să pui în papanași ca să-ți iasă mai pufoși și mai gustoși ca la restaurant. Ingredientul care transformă aluatul într-un deliciu
Ce să pui în papanași ca să-ți iasă mai pufoși și mai gustoși ca la...
O fabrică mare din România se închide. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă
O fabrică mare din România se închide. Sute de oameni rămân fără locuri de muncă
×