Acasă » Știri » Leguma de 10 ori mai bună decât carnea, dar românii o ignoră. Este ieftină și plină de beneficii

Leguma de 10 ori mai bună decât carnea, dar românii o ignoră. Este ieftină și plină de beneficii

De: Alina Drăgan 14/02/2025 | 23:40
Leguma de 10 ori mai bună decât carnea, dar românii o ignoră. Este ieftină și plină de beneficii
Leguma de 10 ori mai bună decât carnea, dar românii o ignoră /Foto: Pixabay

În timp ce mulți români își bazează dieta pe carne, există o legumă surprinzătoare care ar putea fi o alternativă mult mai sănătoasă și hrănitoare. Deși este extrem de benefică pentru organism, puțini o includ în meniul zilnic. Această plantă conține mai mulți nutrienți esențiali decât carnea și este mult mai accesibilă ca preț. Despre ce este vorba?

Această legumă, care crește spontan în pajiști și zone montane, este o adevărată comoară nutrițională. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de vitamine și minerale, are și proprietăți detoxifiante, sprijină sistemul imunitar și îmbunătățește digestia. Totuși, cu toate aceste beneficii, românii o trec adesea cu vederea, preferând alimente mai populare, dar nu neapărat mai sănătoase.

În timp ce carnea se vinde în magazine la prețuri de peste 25 de lei pe kilogram, această legumă costă doar 15 lei kilogramul, fiind o alternativă accesibilă pentru cei care doresc să adopte un stil de viață mai sănătos.

(CITEȘTE ȘI: Alimentele care erau nelipsite de pe masa țăranilor români, la micul dejun)

Leguma de 10 ori mai bună decât carnea, dar românii o ignoră

Leguma despre care vorbim este măcrișul, cunoscut în mod tradițional mai mult ca plantă medicinală. Acesta este o sursă impresionantă de nutrienți și are multiple beneficii pentru sănătate. Aceasta detoxifică organismul și reduce stresul oxidativ, reglează tensiunea arterială și sprijină sistemul cardiovascular, îmbunătățește digestia și contribuie la sănătatea oaselor, susține sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C

Nutriționiștii recomandă măcrișul și îl descriu ca pe o alternativă de 10 ori mai bună decât carnea. De exemplu, o porție de 130 de grame de măcriș are doar 29 de calorii, dar furnizează:

  • Vitamina C: 106% din necesarul zilnic
  • Vitamina A: 5.320 UI
  • Fier: 3,2 mg
  • Magneziu: 137 mg
  • Potasiu: 519 mg

Cum introduci măcrișul în alimentație?

Măcrișul poate fi consumat în diverse forme: ciorbe, salate, sucuri naturale sau chiar adăugat în smoothie-uri pentru un boost de energie. Un mod foarte eficient de a beneficia de proprietățile sale este sucul de măcriș, care trebuie diluat în cinci părți de apă. Totuși, specialiștii recomandă consumul cu moderație, preferabil o dată la două zile, pentru a evita eventualele iritații gastrice.

Pe lângă beneficiile interne, măcrișul are și efecte terapeutice pentru piele și păr. Aplicat local, sucul său poate ajuta la tratarea afecțiunilor dermatologice și chiar la prevenirea căderii părului.

Măcrișul este o alternativă sănătoasă și accesibilă la carne, având un conținut bogat de vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, rămâne ignorată de mulți români, care nu cunosc beneficiile sale impresionante.

(VEZI ȘI: Alimentul care depășește oul la valoare nutrițională. Mihaela Bilic: „Este superior pieptului de pui”)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×