Paștele se apropie cu pași repezi, însă pentru unii dintre noi timpul nu este atât de îngăduitor și ajunge să fie insuficient pentru a pregăti bucatele specifice acestei sărbători. Pasca, drobul, ouăle roșii și mielul nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbătorile pascale. Și, cum mielul este vedeta mesei, chef Orlando Zaharia propune o rețetă cu care îi veți da pe spate și pe cei mai pretențioși dintre invitați. Care este secretul celebrului jurat de la Chefi la cuțite pentru o carne fragedă, dar și cu ce să o asezonăm, aflați în cele ce urmează. CANCAN.RO a intrat în bucătăria lui și a aflat totul.
Chef Orlando Zaharia ne-a primit în incinta propriului său restaurant din zona pieței Romană, acolo unde îl găsim zi de zi, atunci când nu este la filmările pentru Chefi la cuțite. Și, pentru că sărbătorile pascale ne bat la ușă, celebrul bucătar ne-a învățat cum să preparăm o carne de miel perfectă. Așadar, doamnelor, domnișoarelor, scoateți carnețelul și luați notițe!
Pentru românii care își doresc să pregătească o pulpă sau un ciolan de miel fraged, Chef Orlando Zaharia are un sfat esențial: nu complicați lucrurile! Preparatul are nevoie doar de câteva ingrediente: carnea de miel, apă, sare, piper, cimbrișor și foi de dafin.
„Pulpa este bucata mea preferată de la miel și ribs-ul. De foarte multe ori oamenii se feresc de acest gust de miel, alții îl adoră. Eu duc gustul undeva la mijloc. Fierb mielul la foc mic cu condimente. Pun sare, boabe de piper, cimbrișor și câteva foi de dafin, atât. Le fierb în borș, nu în apă”, ne dezvăluie chef Orlando Zaharia.

(CITEȘTE ȘI: Cum prepară chef Sorin Bontea pasca pentru Paște. Are un secret care face diferența la gust)
În privința perioadei de gătit, chef Orlando Zaharia spune că nu există un timp fix, ci pur și simplu trebuie verificat din când în când cum stă situația. Secretul este însă modul de gătire: lent, astfel încât carnea să se frăgezească și să-și păstreze toată savoarea. „Carnea trebuie să fie fragedă, să se desprindă de pe os. Este important să verificăm mereu, trebuie testată să fie moale. Când simți la furculiță că e moale, o iei de pe foc” , spune juratul Chefi la cuțite.
După ce ne-am asigurat că friptura este fragedă, adăugăm peste fistic și ceva dulce și ușor picant pentru a contrabalansa gustul. Ulterior, dăm totul la cuptor la foc lent.”Peste carne punem o dulceață de mere cu ardei iute, este un pic picantă și dulce totodată. Dulcele ne hrănește creierul și picantul ne place. Peste adăugăm fistic crud și în momentul în care eu o să bag toată treaba asta la cuptor 20 minute, o să se gătească”, ne mai dezvăluie chef Orlando Zaharia.
La carnea de miel, ne spune cheful, ne trebuie mereu o garnitură ușoară. Friptura de miel fiind una destul de grea, ca garnitură putem opta pentru orez și salată.
„Separat facem un orez fiert al dente cu ciuperci făcute la cuptor. Punem în tigaia încinsă ghee, adică unt de vită, apoi punem orezul. Trebuie neapărat ca orezul să fie al dente cu ciuperci făcute la cuptor. Peste orez pun boia afumată, curcuma. Orezul perfect este când iei un bob de orez, îl rupi și tot mai e un punct alb în mijloc” , ne-a mai declarat celebrul bucătar.
La final, scoatem friptura din cuptor și: „Facem plating-ul, iar peste orez punem puțin din sosul în care a fiert carnea și voila!”
Chef Orlando Zaharia lucrează alături de fiul său în restaurantul pe care l-a deschis în urmă cu câteva luni și în incinta căruia ne-a primit cu drag. Am avut ocazia să-l cunoaștem așadar pe Andreas, un tânăr implicat și serios care a devenit mâna dreaptă a tatălui său.
„Eu și fiul meu avem o relație specială, deosebită, dar la muncă sunt șeful lui. Este vorba despre ceea ce vreau să transmit, despre cum vreau să îl contruiesc, să văd despre ce văd ceilalți din jurul nostru. Nu vreau să fiu părtinitor, să îi creez avantaje. Are același salariu ca toți care lucrează aici pe poziția asta. El se pregătește de managment și în câțiva ani o să fie un manager foarte bun dacă stă pe lângă mine. Eu sunt un drăcușor așa în restaurant. Făcând asta de mult timp, pentru mine nu mai este nimic nou, știu tot. Întotdeauna față de oamenii pe care îi iubesc și îi vreau bine, am o dorință imensă să le cer din ce în ce mai mult”, a declarat chef Orlando Zaharia pentru CANCAN.RO.

(ACCESEAZĂ ȘI: Mădălina Crețan, rețeta cu care i-a impresionat pe Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu. Era preferata regretatului Nosfe)
Regimul strict prin care l-a educat pe fiul lui, dar și faptul că s-a angajat de la o vârstă fragedă, au dat roade. Chef Orlando are pe cine să se bazeze, mai ales că urmează să plece în vacanță cu soția sa de sărbători. Băiatul lui, Andreas va rămâne responsabil în restaurant.
„Este prima dată după mulți ani când îmi permit „luxul” să plec din țară. Plec cu o ușoară părere de rău pentru că de fiecare dată petrec sărbătorile și cu părinții mei, dar de data asta ieșim. Mergem în Grecia, eu, soția și câțiva prieteni. Prințul rămâne acasă să aibă grijă cât tatăl este plecat”, a mai dezvăluit el.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.