Acasă » Știri » Consumi ketchup Tomi din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcut, de fapt

Consumi ketchup Tomi din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcut, de fapt

De: Irina Vlad 31/05/2025 | 09:08
Consumi ketchup Tomi din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcut, de fapt

În cea mai nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, Dragoș Pătraru a luat la analizat etichetele mai multor sortimente de kutchup din comerț. Jurnalistul trage un semnal de alarmă. Din ce este făcut, de fapt, ketchupul Tomi?

Prima rețetă de ketchup a fost scrisă în anul 1812, scrisă de un om de știință și horticultor, James Mease, care a numit roșiile ”merele iubite”. Rețeta lui conținea roșii, mirodenii și brandy. Nu avea oțeț și nici zahăr. Succesul ketchupuli s-a datorat faptului că putea fi păstrat până la un an.

Cu toate astea, conservarea ketchupului de roșii s-a dovedit a fi o provocare. Pentru că sezonul de creștere a roșiilor era foarte scurt, producătorii au fost nevoiți să rezolve problema conservării pulpei de roșii pe tot parcursul anului. Unii producători au manipulat și depozitat produsul atât de prost încăt sosul rezultat conținea bacterii, spori, drojdie, mucegai.

Te-ar putea interesa: Din ce sunt făcuți biscuiții Oreo, de fapt. Dragoș Pătraru a citit eticheta și i-a aruncat la gunoi

Din ce e făcut ketchup-ul Tomi din comerț

Conform unui studiu privind calitatea ketchupului efectuat de APC, cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 12 și 26 de lingurițe, iar la 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr. La 65% dintre produsele consultate s-au folosit conservanți, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 consevanți.

La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate. Potrivit studiului, la 24% dintre sortimentele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza, iar la 12% dintre produse s-a descoperit și acesulfam de potasiu.

În magazinele alimentare și în supermarketuri, rafturile sunt pline cu zeci de mărci de ketchup, semn că cererea este extrem de mare. Potrivit jurnalistului, unele dintre ele nici măcar nu conțin roșii. Dragoș Pătraru a analizat eticheta unui dintre cele mai consumate sortimente: Ketchup Tomi.

”Tomi ketchup dulce, 350 de grame, tot de la Orkla Foods România. Sunt câteva firme care distribuie și schimbă etichetele, dar banii se duc tot acolo. Eticheta se vrea și ea hazlie și se menționează că produsul este dulce la weekendul.

Ingrediente:

  • piure de roșii (63%),
  • apă,
  • zahăr,
  • amidon modificat din porumb, s
  • are,
  • oțet din alcool,
  • aciodifiant (acid citric),
  • condimente,
  • conservanți (sorbat de potasiu, benzoat de sodiu),
  • aromă de tomate.

Produs în România. Piure de roșii obținut din pastă de tomate de origine UE și din afară UE”, a spus Dragoș Pătraru pe You Tube.

Te-ar putea interesa: Din ce este făcut parizerul Agricola, de fapt. Dragoș Pătraru a înlemnit când a citit principalul ingredient

sursă foto: caputră video You Tube

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×