Parizerul este un aliment foarte iubit de români și consumat foarte des, mai ales combinat cu pâine și muștar. Totuși, puțini știu din ce este făcut, de fapt, produsul. Dragoș Pătraru a analizat nouă tipuri de parizer, printre care și cel de la Agricola. Prezentatorul de la Starea Sănătății a rămas surprins atunci când a citit ingredientul principal.
Dragoș Pătraru este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. Jurnalistul are o emisiune în care abordează diferite subiecte controversate. De această dată, el a ales să vorbească despre parizer. Prezentatorul a studiat etichetele mai multor produse și le-a transmis urmăritorilor săi concluzia.
Dragoș Pătraru a realizat o nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, de această dată, vedeta fiind parizerul. Jurnalistul a analizat etichetele a nouă tipuri de produse, ajungând la concluzia că multe dintre ele conțin aditivi.
Printre produsele analizate s-a numărat și parizerul rustic de la Agricola. Jurnalistul a rămas surprins atunci când a citit eticheta și a văzut că principalul ingredient este emulsia de șorici din Uniunea Europeană.
„Parizer rustic 500 de grame de la Agricola, făcut în România, produs din carne fiert, ingrediente: emulsie de șorici (din UE)… ăsta e principalul ingredient. Deci, la Agricola emulsia de șorici din UE este ingredientul numărul 1. Apoi, avem carne separată mecanic de pasăre, piele pui, apă, amidon din cartofi, fibră vegetală din mazăre, sare, proteină vegetală din soia, stabilizatori (difosfat disodic, trifosfat pentasodic), condimente (cu muștar), antioxidant (eritorbat de sodiu), aromă de fum, conservant (nitrit de sodiu), colorant (carmin)”, a spus Dragoș Pătratu la Starea Sănătății.

În încheierea emisiunii, Dragoș Pătraru i-a sfătuit pe români să limiteze consumul de mezeluri. De asemenea, jurnalistul le-a transmis celor care își doresc în continuare să consume acest produs să caute etichete curate.
Prezentatorul de la Starea Sănătății a adus în discuție și un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) în anul 2016. Atunci, organizația a analizat 52 de tipuri de parizer și a observat că toate produsele evaluate conțin aditivi.
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apa şi chimicale din belşug.
La alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. (…)
Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
Citește și: Cum să te lași de fumat prin „arta confuziei”, potrivit lui Dragoș Pătraru. Care sunt pașii