Deși suntem în mijlocul verii în unele zone din România primele fructe de toamnă deja își fac simțită prezența. În serele din județul Buzău, agricultorii au reușit să obțină primii struguri ai sezonului 2025. Dar ce preț trebuie să plătească românii pentru un kilogram de struguri românești crescuți în seră?
Producătorii din Buzău se mândresc cu o producție timpurie, care deja a fost culeasă și ambalată. Strugurii urmează să ajungă în curând în supermarketuri și piețe. Însă, până acolo, trec printr-un proces care schimbă radical prețul final. Cât costă, de fapt, un kilogram de struguri direct de la sursă?
(CITEȘTE ȘI: Mure, la preț de caviar! Cât costă 1 kilogram + reacția Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România)
În localitatea Glodeanu Sărat, județul Buzău, legumicultorii nu mai cultivă doar roșii și castraveți. Serele din zonă adăpostesc acum și viță de vie, o alegere curajoasă, dar care dă deja roade spectaculoase. Astfel, la mijlocul lunii iulie primii struguri au fost deja culeși.
„Cam 2 kilograme și ceva, 3 kilograme aici. Este pus în 2023. În 2024 l-am recoltat prima dată, în 2025 recoltez deja a doua oară”, a explicat Claudiu Breazu, unul dintre producătorii locali care s-a orientat spre această cultură atipică.
„Strugurii de iulie” câștigă teren, iar producătorii s-au pus serios pe treabă, mai ales având în vedere că prețul unui kilogram este unul destul de piperat. Producția a crescut simțitor într-un singur an.
„În alb, anul trecut am recoltat foarte, foarte puțin. Anul ăsta, cred că e de vreo 4-5 ori mai mult decât anul trecut. În negru este doar încă o dată, adică producția s-a triplat. O să depășească o sută de tone la hectar, când va fi la maturitate”, mai spune Claudiu Breazu, potrivit digi24.ro.
Ei bine, un kilogram de struguri românești de seră se vinde la producători cu 24 de lei. Strugurii sunt ambalați în caserole de câte 500 de grame, etichetate și pregătite pentru rafturile marilor lanțuri comerciale.
„Acestea sunt caserolele care vin, pe ea o să mai vină trei etichete – una cod de bare, una furnizorul și una sigla hipermarketului. La momentul acesta, eu nu am concurență decât cu Ecuadorul, care știm că nu sunt ieftini”, mai spune Claudiu Breazu.
Dacă la producători prețul unui kilogram este de 24 de lei, în supermarketuri, caserolele de 500 de grame ajung la prețuri și de 25 de lei – practic, dublu față de prețul inițial, pentru o cantitate mai mică. Diferența vine din ambalare, transport, adaosuri comerciale și taxe.