Acasă » Știri » A cumparat moastele Sfintei Parascheva de la turci! Era poreclit “Albanezul” si a suportat temnita in „Cele Sapte Turnuri”

A cumparat moastele Sfintei Parascheva de la turci! Era poreclit “Albanezul” si a suportat temnita in „Cele Sapte Turnuri”

De: Cancan 14/10/2015 | 10:27
A cumparat moastele Sfintei Parascheva de la turci! Era poreclit “Albanezul” si a suportat temnita in Cele Sapte Turnuri

Exista secrete pe care nimeni nu le-a dezvaluit vreodata. Exista intamplari care, la un moment dat, au schimbat cursul istoriei. Acestea sunt POVESTILE DE ODINIOARA.

Moastele Cuvioasei Parascheva, sfanta nascuta pe actualul teritoriu al Turciei, au ajuns la Iasi in urma cu peste 350 de ani, pe cand in Moldova domnea Vasile Lupu, poreclit “Albanezul”. Putini stiu ca domnitorul este cel care a platit pentru ca moastele sa fie aduse, pe atunci, dintr-o biserica situata in Fanar, celebrul cartier al Constantinopolului (azi Istanbul).

De origine albaneza, dar cu educatie greaca, Vasile Lupu a avut doua perioade de domnie in Moldova intre anii 1634 si 1653. El se nascuse langa Tirana in anul 1595 si se numea Lupu Coci.

Tatal sau, Nicolai Coci, provenea dintr-o familie instarita si influenta, fapt care l-a ajutat pe Vasile Lupu sa puna mana pe tronul Moldovei, dupa rascoala provocata impotriva grecilor stabiliti in tara. Numele de Vasile si-l luase dupa imparatii din Bizant.

In timpul domniilor lui, “Albanezul” a gasit sprijin in turci, incercand sa stapaneasca atat Muntenia, cat si Transilvania. Astfel, in 1637, ostea lui Vasile Lupu a invadat Muntenia, insa Matei Basarab (sustinut de principele transilvanean Gheorghe Rakoczy I) a respins atacul. Doi ani mai tarziu, Vasile Lupu ataca din nou Muntenia si, beneficiind de ajutorul tatarilor, obtine titlul de “Domn al Modovei si Tarii Romanesti”.

Din acea perioada, a ramas stema unita a Moldovei si Tarii Romanesti, care la 24 ianuarie 1859 avea sa devina si stema oficiala a Principatelor Romane Unite.

Dincolo de ambitiile lui politice de a uni Moldova cu Tara Romaneasca si Transilvania, domnitorul Vasile Lupu a fost un protector al ortodoxiei
Dincolo de ambitiile lui politice de a uni Moldova cu Tara Romaneasca si Transilvania, domnitorul Vasile Lupu a fost un protector al ortodoxiei

In paralel, “Albanezul” a cerut sprijin Sultanului ca sa cucereasca si Transilvania, insa planurile lui au esuat. In 1644, se impaca cu principii din Muntenia si Transilvania, dar linistea nu a durat decat pana in 1653. In acel an, este alungat de pe tron de catre principele Transilvaniei Gheorghe Rakoczy al II-lea. Dupa acel episod, domnitorul moldovean s-a refugiat in cetatea de la Camenita (peste Nistru), de unde incearca fara succes sa redobandeasca tronul. Resemnat, el pleaca in exil la tatarii din Crimeea.

Ulterior, Vasile Lupu ajunge la Constantinopol, este intemnitat in “Cele Sapte Turnuri”, iar, dupa eliberare, negociaza cu Poarta reintoarcerea in Moldova. Acest lucru nu se mai intampla insa, din cauza ca „Albanezul” se stinge din viata in 1661.

Osemintele lui au fost aduse la Iasi, fiind reinhumate in biserica “Trei Ierarhi”. Dincolo de ambitiile lui de preamarire, Vasile Lupu a ramas in istorie ca un protector al ortodoxiei, ctitorind multe lacasuri de cult si luptand pentru pastrarea credintei in Moldova.

Cine a fost Sfanta Parascheva

Potrivit crestinortodox.ro, Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie„. Aceste cuvinte au determinat-o sa-si daruiasca hainele sale saracilor si sa se retraga in pustie.

Initial, Sfanta s-a oprit la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a ramas cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului. Numai ca, intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a aparut in vis si i-a spus sa se intoarca in locurile parintesti. Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, si-a dat sufletul, fiind ingropata ca o straina.

Traditia spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala bisericeasca.

Moastele Sfintei Parascheva au ajuns in Moldova in urma cu peste 350 de ani
Moastele Sfintei Parascheva au ajuns in Moldova in urma cu peste 350 de ani

Cand au sapat groapa, crestinii au gasit trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. In noaptea urmatoare insa, unuia din cei care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia l-a mustrat pentru ca n-a scos din groapa trupul Sfintei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis „si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au depus in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1238, in 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului.

________________________

CITESTE SI:

Povestea infricosatoare a ultimului calau! Cum ii tortura sangerosul Gavril Buzatu pe talhari

Adevarul despre moartea parintelui Arsenie Boca! Dezvaluim IN PREMIERA documente secrete ale Securitatii: „A fost sau nu otravit?”

Povestea “Sfantului descult” care a fost intemnitat pentru ora de religie! La ce torturi l-au supus comunistii pe „Zanatecul” Nil

________________________

Suleiman Magnificul a tinut moastele in palatul sau

In anul 1393, Bulgaria a cazut sub ocupatia turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate in moschei. Este anul in care sfintele moaste au fost mutate la Vidin.

Ulterior, dupa lupta de la Nicopole din anul 1396, sfintele ramasite pamantesti au fost trimise din Vidin la Belgrad. In 1521, sultanul Suleiman Magnificul a cucerit Belgradul, iar moastele au fost transferate la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Ele au fost rascumparate insa de la turci de Patriarhia Ecumenica.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate, asadar, in Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, moastele au fost perindate prin mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfantul Dumitru de la Xiloporta (1597) si Sfantul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Manastirea
Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi este ctitoria „Albanezului”

Vasile Lupu, ctitorind la Iasi biserica „Sfintii Trei Ierarhi” si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, dar si de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, “Albanezul” a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi.

Domnitorul a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice si, astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.

Moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns in cele din urma in Moldova pe 14 octombrie 1641 si au fost depuse in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“.

In anul 1887, sfintele ramasite pamantesti au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iasi. (A.A.)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Mai SEXY nu există! Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024
Mai SEXY nu există! Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis a făcut tristul anunț în cadrul unui eveniment monden
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...