A fost publicată legea pensiilor 2018! Care sunt modificările

Publicat: 10/08/2018 | 17:02

Mult așteptata lege a pensiilor 2018 a fost amânată și va intra în vigoare abia în anul 20121. Ministerul Muncii a publicat proiectul de lege care de astăzi, 10 august, a intrat în dezbatere publică pentru 30 de zile. În septembrie va intra în Parlament pentru aprobare, dar se va aplica peste 3 ani. 

Noua lege propune o formulă de calcul care ar urma să elimine toate diferențele dintre femei și bărbați și care va face ca toate pensiile să fie majorate începând cu anul 2021. Potrivit acestei formule, pucntul de pensie va fi 1.875 de lei. Aceste punct de pensie se va împărți la 25, acesta fiind numărul mediu de ani vechime în sistemul de pensii. Ceea ce rezultă din această împărțire se va numi VPR – Valoarea Punctului de Referință. Acest VPR va avea o valoare de 75 de lei, urmând să fie înmulțit cu numărul total de puncte pentru a arăta care este valoarea pensiei unei persoane.

Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Cu alte cuvinte vor fi adăugate la vechimea în muncă. Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte, anunță click.ro.

Proiectul de lege prevede și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Concret, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții.

În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, se va lua în calcul suma parțial achitată. În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se mențin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul.

Citește și...