Plata șomajului tehnic a început cu hopuri. Declarațiile ministrului Violeta Alexandru

Autor:
Publicat: 15/04/2020 | 17:56
Plata șomajului tehnic a început cu hopuri. Declarațiile ministrului Violeta Alexandru

Guvernul a aprobat în sedința de Guvern de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 şi acordă dreptul la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de profesionişti.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, şi „avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020”.

Totodată, se includ, ca beneficiari ai măsurilor de protecţie reglementate, „persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”.

De asemenea, conform documentului, „persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opţiunii exprimate la solicitare”.

Nereguli la plăți

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat în timpul ședintei de Guvern de miercuri că „plata șomajului tehnic se face cu întârzieri pentru că au existat probleme cu documentația”.

„Pentru 562.000 de salariați am primit cereri depuse de companii, pentru cei cărora le-au suspendat contractele de muncă temporar, adică au intrat în șomaj tehnic.

Am întâmpinat o serie de probleme, am remediat unde am putut și așteptăm rectificarea bugetară pentru a face plățile. Pentru 74.000 de cereri depuse la AJPIS s-au făcut deja primele plăți”.