A marcat din poartă-n poartă & a apărat două penalty-uri în același meci! Unde a ajuns portarul care a uluit fotbalul din România!

Publicat: 13/01/2019 | 22:26

Dan Moței! Un nume de care, cu siguranță, prea puțini au auzit, deși a scris istorie ca și Duckadam! Bineînțeles, păstrând proporțiile… Pentru că Dan Moței este un fost portar care a jucat în Liga a 2-a… Apogeul carierei! Dar meciul pe care l-a făcut la Brașov, cu Metrom, în urmă cu 23 de ani, a rămas în istoria fotbalului din România. Moței a înscris din poartă-n poartă, apoi a apărat două lovituri de la 11 metri! CANCAN.RO, site-ul nr.1 din România, l-a găsit pe celebrul portar tot pe tărâm moldovenesc, doar că nu în poartă, ci la cârma unei echipe, alături de un mare dinamovist!

Visul lui Dan Moței, un puști impresionat pe loc de cadrul porții pe care și-a propus, atunci, să-l apere, era să ajungă în Divizia A. Așa era pe atunci, nu Liga 1. A făcut tot ce e posibil, s-a pregătit temeinic, dar soarta nu a prea fost cu el. S-a mulțumit, însă, cu ce i-a dat bunul Dumnezeu. Chiar dacă au trecut pe lângă el vreo două șanse de prima ligă… Bacău, Piatra Neamț. N-a fost să fie, viața merge mai departe!

(CITEȘTE ȘI: RĂZVAN BURLEANU, ȘEFUL FRF, ȘI-A PUS TATĂL LA MUNCĂ)

„Eu nu plecam niciodată înainte, așa cum fac mai toți portarii”

S-a retras la Moinești, de unde este de loc. Și avea să prindă, începând cu 1993, o generație de excepție, cu Ghiță Poenaru antrenor. Saltul Petrolului Moinești a fost cât se poate de vizibil! A promovat din Divizia D până-n B, în doi ani. Aici, Dan Moței avea să-și demonstreze talentul. Și, cu puțin noroc, a rămas în istoria fotbalului românesc. S-a întâmplat la Brașov, la meciul cu Metrom, cea de-a doua partidă a moineștenilor în eșalonul al doilea. Petrolul s-a impus cu 1-0, iar meritul cel mare a fost al portarului Moței.

A înscris în prima repriză un gol antologic, din poartă în poartă. A fost o degajare puternică, terenul ud, neatenția portarului brașovean și… 0-1. Nu se încheiase recitalul. Moței avea să apere, în partea a doua, două lovituri de la 11 metri! Are cuvântul Dan Moței: ”Aveam o strategie la penalty-uri, așa cum are fiecare portar. La meciul acela, de la Brașov, cu Metrom, i-am făcut din corp, la ambele lovituri. Nu era mare filosofie… Eu nu plecam niciodată înainte, așa cum fac mai toți portarii. Iar când băteam, că executam penalty-uri multe, așteptam să plece portarul”.

(CITEȘTE ȘI: TATĂL LUI RĂZVAN BURLEANU DENUNŢĂ O TENTATIVĂ DE BLAT CU DINAMO ÎN LIGA I)

Fostul petrolist a dezvăluit, pentru CANCAN.RO, site-ul nr.1 din România, cum a reușit să înscrie golul care a dus la victoria echipei sale. ”O degajare lungă, ploua, l-a sărit mingea și gata! Aș fi ipocrit să spun acum că am vrut să dau gol, că am tras la poartă!”, povestește fostul portar. Tot el amintește de euforia colegilor lui după reușită: ”După gol, colegii mei nu știau pe cine să pupe… Iar cei de pe bancă au început să-mi spună, dă tare, dă tare! Sperau să mai dau unul!”

S-au dus banii, s-a dus la fund echipa!

Dan Moței a încheiat cariera de jucător în anul 2000. S-a ocupat de pregătirea portarilor la aceeași echipă unde a făcut istorie. În 2004, a devenit antrenor principal al Petrolului. Totul a funcționat încă doi ani. Finanțatorii, din ramura petrolului, firește, s-au retras. Fără bani, echipa s-a dus în jos. Dan Moței a plecat. A încercat ceva, pe la Pașcani, trei luni de speranță… Speranțe deșarte. S-a rupt și acolo treaba! Așa că a privit către alte zări, către un alt domeniu.

Dan Moței: „Eram într-o gaură neagră!”

Fostul portar al Petrolului era aproape de depresie. Fără un loc de muncă, fără promisiuni sau oferte. ”Mă lămurisem cu antrenoratul! Eram, parcă, într-o gaură neagră! Mă gândeam să plec afară, la muncă, la orice”, dezvăluie Dan Moței, pentru CANCAN.RO. Salvarea a venit de la Petre Grigoraș, fost jucător la FCM Bacău, dar și ani mulți în campionatul bulgar, la trei echipe importante.

(NU RATA, AICI: FLORINEL COMAN, FOTBALISTUL DE 100 MIL. € AL LUI GIGI BECALI, A ”RUPT-O” PE MANELE DE ZIUA BOMBEI-SEXY!)

”M-a sunat Petre! Era înainte de Crăciun, în 2007. A fost apoi o perioadă excelentă ! La Oțelul Galați, la Poli Iași, la Pandurii, la CFR Cluj… Au fost aproape 10 ani frumoși”, povestește Dan Moței. Ghinionul încă-i dădea târcoale! A stat mai bine de un an pe bară, după ultima escapadă în Liga 1, la Pandurii, în 2017.

Dan Moței este acum antrenor cu portarii la Aerostar Bacău
Dan Moței este acum antrenor cu portarii la Aerostar Bacău

Secundul lui Florin Bratu

Veste bună pentru Dan Moței, de la Aerostar Bacău, echipă din Liga a 2-a. ”Anul trecut s-a întâmplat. M-au sunat, am discutat… Am ales bine. E o echipă serioasă, un club serios… Condiții, oameni serioși… Atmosferă foarte bună de lucru. Florin Bratu? Un mare antrenor! O să ajungă undeva foarte sus, eu așa spun. Se vede că a lucrat la un nivel foarte înalt. Dacă rămânea la Dinamo, echipa era în play-off, fără probleme! Este părerea mea”, a declarat Dan Moței.

Visul lui Moței și Teodora de la Facultatea de Litere

Dan Moței nu a avut cel mai fericit traseu profesional, nici ca jucător, nici ca antrenor, dar spune că a făcut totul cu pasiune. Iar mai târziu, când a ajuns antrenor, s-a gândit tot mai mult la latura financiară: pentru Teodora, fata lui de 20 de ani, studentă la Facultatea de Litere, Traducere și Interpretare din București. ”Către ea se canalizează toate eforturile noastre, ale mele și ale soției, Iuliana. E ceea ce își dorește să facă Teodora și noi o susținem, o ajutăm. O ajutăm să fie foarte bună în ceea ce face”, a spus Moței.

Mai are o dorință: ”Vreau să ajung din nou să antrenez în Liga 1, măcar un an, doi! E altă atmosferă acolo, alte stadioane… ”

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...