Acasă » Vedete » Actorul român căruia propria mamă i-a otrăvit soția. Dramele vieții de film a misteriosului Constantin Codrescu

Actorul român căruia propria mamă i-a otrăvit soția. Dramele vieții de film a misteriosului Constantin Codrescu

De: Dan Mlădinoiu 18/09/2023 | 15:02
Actorul român căruia propria mamă i-a otrăvit soția. Dramele vieții de film a misteriosului Constantin Codrescu
Actorul Constantin Codrescu a murit pe 13 noiembrie 2022 (Foto: arhivă)

Nu o dată, egocentrismul unor oameni a dat naștere unor situații în care gravitatea și-a spus un dur și nefericit cuvânt. A creat, uneori, adevărate drame. A dezbinat, a dus la limita suportabilității, a semănat chiar ura. Unul dintre cazurile duse la extrem s-a petrecut în familia cunoscutului actor de teatru, film, radio și televiziune, Constantin Codrescu.

Dramele vieții de film a misteriosului Constantin Codrescu

S-a născut la Huși, în septembrie 1931. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, 1951, București. A fost profesor universitar, apoi director al Teatrelor „Maria Filotti” din Brăila, respectiv Sfântu Gheorghe, Covasna. Actorul Constantin Codrescu a avut parte de o viață tumultoasă. Acesta a trecut prin momente deosebit de grele, de-a lungul vieții. Una dintre cel mai șocante povești a fost otrăvirea soției sale de către mama lui. Omul de cultură a devenit cunoscut după ce a jucat în pelicula „Nepoţii gornistului” (1953) şi a continuat cu „Răsare soarele” (1954), apoi cu rolul Ghiţă din „La Moara cu noroc”, filmul regizat de Victor Iliu, selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957. Puţini cunosc însă dramele prin care a trecut, de-a lungul vieţii.

A atins venerabila vârstă de la 91 de ani, În noiembrie anul trecut, cortina avea să cadă ultima dată pentru el. Până atunci, cariera sa a fost una de un remarcabil succes. Pe lângă titlurile de mai sus, a jucat în peste 40 de filme și 80 de piese de teatru, figura lui devenind inconfundabilă prin rolurile pe care le-a avut în filmele “Pistruiatul”, “Masca de argint”, “Totul se plăteşte” sau Magnatul”. Cu toate acestea, viața lui nu a fost deloc ușoară, iar destinul l-a încercat cu drama prin care a trecut din cauza mamei sale. Și l-a marcat pentru totdeauna.

Mama lui Constantin Codrescu a încercat să îi ucidă soția

Voința aceea de a fi singură în centrul atenției, dorința maladivă de a confisca suflete, a împins-o pe cea care i-a dat viață actorului să recurgă la un act iresponsabil. La începutul anilor ‘50, Constantin Codrescu trăia, fericit, alături de actrița Valeria Gagealov. Doar că multumirea sufletească a cuplului nu avea să dureze, pentru că mama actorului a încercat să-i pună capăt zilelor nurorii sale, prin otrăvire.

”În iarna anului 1951 mama era convinsă că, prin căsătoria mea, a pierdut susţinerea morală şi materială într-o perioadă de restrişte a familiei noastre. S-a adăugat teroarea exercitată de organele de represiune. Toate au declanşat un dezechilibru grav în mintea şi sufletul mamei.
Analizele nu explicau vreo cauză a degradării organismului soţiei mele. După vis, abia atunci medicii au înţeles adevărata cauză a bolii care părea imposibil de diagnosticat. Tot după vis, am aflat că mama, când eu lipseam de acasă, îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate.
A devenit o fiinţă labilă, nesigură, care a început să caute în afara familiei soluţii salvatoare, inspirate de spirite vrăjmaşe. Mintea bolnavă a mamei o socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie”, a povestit actorul în urmă cu ceva timp.

„În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată. Intervenţia fratelui meu m-a oprit”, povestea Constantin Codrescu despre primejdia trăită de soția sa de atunci, citat de Viva.

Chiar dacă, printr-o minune, soția lui a scăpat cu viață, relația pe care o avea actorul Constantin Codrescu cu Valeria Gagealov avea să se sfârșească.

O salvare venită de la îngeri

Viața soției lui Constantin Codrescu, explica actorul, fusese salvată de un înger care i-a apărut mătușii sale în vis. ”Un înger a venit şi în altă noapte şi a atenţionat-o pe mătuşa mea, Pena, soţia fratelui mamei, sub chipul tatălui plecat spre stele al soţiei mele de atunci, Valeria. Acesta îi striga mătuşii: ‘Salvaţi pe fiica mea! A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată!”, mai explica artistul.

De altfel, și viața tatălui evitase răul suprem, cu ani în urmă, tot prin intermediul unui înger, spune Constantin Codrescu, conform sursei citate. ”Era o noapte întunecoasă, sfârşit de septembrie. Unul dintre băieţii lui Zelea Codreanu, cunoştinţă a tatei din tinereţe, de la Huşi, i-a oferit acestuia găzduire pentru ceva vreme.

Tata dormea într-o cămăruţă din mansarda unui vechi imobil situat în zona Piaţa Romană. Un ţânţar l-a înţepat şi s-a trezit din somn. Tăcerea care a urmat l-a îndemnat pe tata să se gândească cine l-a ajutat. Dacă acel ţânţar nu l-ar fi înţepat, tata ar fi fost ridicat și arestat. Răspunsul lui când l-am întrebat cine l-a salvat a fost: un înger”, mai povestea Codrescu.

Căsnicia cu Marga Barbu

După despărțirea de Valeria Gagealov, Constantin Codrescu a cunoscut-o pe Marga Barbu, cea alături de care a jucat în filmul “Nepoţii gornistului”. La scurt timp după, cei doi s-au căsătorit, dar mariajul lor nu a durat prea mult, despărțindu-se după câțiva ani. Apoi, artistul s-a mai recăsătorit de două ori și a avut o fiică adoptivă.

Valeria Gagealov și-a refăcut, la rândul ei viața, avându-l ca soț pe diplomatul de carieră, Andrei Magheru. Și-a continuat cariera pe scenă sau platourile de filmare. A plecat la cele veșnice în 2021, la 89 de ani, după ce fusese internată la Spitalul Elias din București.

Apreciați pentru talent și aproape o viață întreagă dedicată culturii

Constantin Codrescu s-a stins anul trecut, în luna noiembrie. De-a lungul frumoasei sale cariere a fost recompensat de către oficialități ale statului, dar și de profesioniști, cu Meritul Cultural, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, Premiul Gopo și Ordinul Național “Steaua României” în grad de cavaler. La rândul ei, Valeria Gagealov a fost premiată în anul 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Secretul pe care îl ascunde grupa de sânge. Ce spune despre personalitatea ta și ce trăsături dominante ai
Secretul pe care îl ascunde grupa de sânge. Ce spune despre personalitatea ta și ce...
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe...
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Piața imobiliară. Evoluția prețurilor, ultimele calcule
Piața imobiliară. Evoluția prețurilor, ultimele calcule
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Oana Lis, anunț trist despre starea de sănătate a lui Viorel Lis: „Nu se mai poate deplasa. Bătrânețea…”
Oana Lis, anunț trist despre starea de sănătate a lui Viorel Lis: „Nu se mai...
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din...
Orașul perfect din România în care să te retragi la bătrânețe. Mulți pensionari au făcut-o deja. E la o oră de București, traiul e ieftin și apartamentele au prețuri excelente. Există Lidl, Kaufland, parcuri îngrijite și spital nou. Sunt și locuri de muncă pentru tineri
Orașul perfect din România în care să te retragi la bătrânețe. Mulți pensionari au făcut-o...