Avocatul Poporului a atacat la CCR decizia care îi interzice lui LIVIU DRAGNEA să facă parte din Guvern!

Publicat: 05/01/2017 | 12:49

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională pe legea care prevede că membrii Guvernului nu pot fi persoane care au suferit condamnări penale. Este vorba de actul normativ care l-a împiedicat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să pretindă funcţia de premier, din postura de lider al coaliţiei PSD-ALDE, câştigătoare a alegerilor din 11 decembrie, anunţă DIGI24.

Anunţul trimiterii sesizării către Curtea Constituţională a fost făcut chiar de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. În sesizarea depusă la CCR, Avocatul Poporului a argumentat că art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituţie, Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate, adaugă cei de la DIGI24.

Citește și...