Mănânci grăsimi şi slăbeşti! Ce presupune dieta ketogenică

Publicat: 02/12/2016 | 22:06

Dieta ketogenică îşi propune să recalibreze metabolismul tău, învăţându-l să ardă toate grăsimile pe care le primeşte prin alimentaţie. Ideea de la baza acestui regim este că în acest mod, organismul tău se va obişnui că grăsimea este cel mai important combustibil, pe care trebui să îl consume în totalitate, în loc să îl depună. Începe ca o păcălire a metabolismului şi se transformă într-o educare a lui.

În ce constă dieta ketogenică

Reţeta dietei ketogenice este destul de simplă: în fiecare zi vei mânca 65% grăsimi, 30% proteine şi 5% glucide. Nu îţi imagina însă că atunci când spunem grăsimi ne referim la prăjeli sau mâncare de tip fast-food, ci la grăsimi sănătoase.

Acest regim are două faze: cea de atac şi cea de menţinere.

În prima etapă trebuie să mănânci de cel puţin 4 ori pe zi, deci vei înlocui cele 3 mese principale cu 4, de preferat la orele 8 dimineaţa, 11:30, 15:00 şi 18:30. În plus, vei mânca cu 500 de calorii mai puţin decât o vei face în faza de menţinere, pentru că acum trebuie să îţi obligi organismul să ardă cât mai mult. În general se recomandă un aport de aproximativ 1500 de calorii pentru femei şi 2000 pentru bărbaţi. Faza de atac durează maxim două săptămâni.

În faza de menţinere vei păstra cele 4 mese pe zi, dar vei creşte numărul de calorii – 2000 pentru femei şi 2500 pentru bărbaţi. Poţi adăuga 1-2 felii de pâine integrală pe săptămână, însă toate celelalte reguli privind meniul rămân neschimbate. Această etapă durează atât cât este nevoie pentru ca tu să ajungi la greutatea dorită, însă nu mai mult de o lună de zile. Consumă zilnic aproximativ 1,5 litri de apă plată, la care poţi adăuga şi apă minerală, ceai verde, ceai negru şi cafea, în cantităţi mici.

Nu uita nici de sport. Fiindcă aportul de calorii este destul de mare, dieta ketogenică este una dintre puţinele diete care îţi permit să faci un efort fizic mai intens. Înscrie-te la o sală de sport pentru aerobic, aleargă în fiecare zi sau mergi cu bicicleta cel puţin 30 de minute la o viteză mai mare. Dacă timpul sau vremea nu sunt în favoarea ta, poţi face şi acasă câteva exerciţii sau poţi urca şi coborî de câteva ori la rând scările blocului.
 
Ce alimente sunt permise în dieta ketogenică

Proteine din carne, lactate şi ouă
Carne: pui, porc, vită, oaie, miel, capră, berbec, ied şi peşte, ficat.
Aruncă din bucătărie orice fel de mezeluri, cârnaţi, carnea afumată sau procesată industrial.
Lactate: lapte, unt, iaurt grecesc, smântână, telemea maturată, caşcaval, brânzeturi franţuzeşti sau italieneşti, practic cam orice îţi doreşti.
Idealul ar fi să găseşti o sursă de încredere pentru lactate, ca să le poţi consuma cât mai proaspete şi naturale.
Ouă: sunt de preferat ouăle de ţară sau bio
 
Grăsimi din uleiuri şi seminţe
Pe lângă grăsimile care vor veni şi din alimentele cu proteine, o mare parte din aportul zilnic provine din uleiuri, seminţe şi fructe cu nivel crescut de grăsimi sănătoase.
Uleiuri permise:  in, cocos, cânepă, germeni de grâu, avocado, nuci, seminţe de dovleac, măsline, porumb şi seminte de struguri, măsline.

Seminţe şi fructe uscate: alune de pădure, migdale, nucă românească, nuci braziliene, caju, macadamia, fistic, seminţe de in şi de floarea soarelui, seminţe de dovleac, sâmburi de caisă şi seminţe de susan.
Alte surse de grăsimi vegetale: avocado, nuca de cocos şi uleiul de cocos, măslinele şi uleiul de măsline
 
Legume şi fructe

Pentru asigurarea aportului de glucide de 5% zilnic, dar şi echilibrarea aportului nutriţional, poţi consuma oricare dintre următoarele fructe şi legume: broccoli, conopidă, spanac, fasole verde, varză, ardei, castravete, roşie, morcov, ceapă, usturoi, dovlecei, vinete, salată verde, ridiche, ţelină, fructe de pădure, kiwi, ananas, mere. Cantităţile trebuie să fie moderate, deci cel mai probabil legumele şi fructele vor constitui mici garnituri pentru prânz sau cină (jumătate de cană).
 
Ce nu ai voie să mănânci
sarea şi zahărul sunt complet interzise
cereale şi preparate cu cereale: pâine, paste, mămăligă
alcoolul, băuturile carbogazoase şi sucurile îndulcite
dulciurile de orice fel
 
Dieta ketogenică este una dintre dietele controversate, pentru că în cazul anumitor persoane poate cauza probleme de sănătate. De aceea este obligatoriu să vizitezi medicul înainte de a aborda acest regim.

 

Citește și...