Afla ce sfinti sarbatorim astazi! Sunt cei mai vechi martiri din Romania!

Publicat: 08/07/2015 | 07:34

Astazi sunt praznuiti Sfintii Epictet si Astion, care sunt si cei mai vechi martiri din tara noastra, atestati de izvoarele aghiografice. Ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei lui Diocletian (284-305).

Sfintii Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris, vechea cetate crestina asezata pe malurile Dunarii. Sfantul Epictet era originar din partile Rasaritului. A primit harul preotiei si s-a invrednicit de darul vindecarii orbilor, ologilor si a celor demonizati, noteaza site-ul crestinortodox.ro.

Sfintii Epictet si Astion sunt cei mai vechi martiri din Romania
Sfintii Epictet si Astion sunt cei mai vechi martiri din Romania

Au fost torturati, dar au ramas nevatamati

Sfantul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteste la crestinism in urma intalnirii cu preotul Epictet si impreuna cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Mai tarziu si tanarul Astion se invredniceste de darul facerii de minuni, tamaduind un indracit si facand sanatos pe un om ce cazuse de la inaltime si ramasese aproape mort. In acel timp, soseste in Halmyris comandantul Latronianus. Acesta afla ca in oras au ajuns doi straini care prin cuvantarile lor au facut pe multi sa renunte la cinstirea zeilor. La porunca lui Latronianus, Epictet si Astion sunt arestati si intemnitati. Ceoi doi sfinti au fost supusi la diferite chinuri, dar in urma lor au ramas nevatamati.

Ramasitele lor au fost descoperite in Constanta

Dupa Edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfintilor Epictet si Astion au fost ingropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Au ramas necunoscute celorlalti crestini, pana in data de 15 august 2001, cand ele au fost descoperite si depuse in Catedrala arhiepiscopala din Constanta. (A.S.)
 

Citește și...