ALERTA TERORISTA in Belgia, in ziua vizitei lui Iohannis la Bruxelles

Publicat: 16/01/2015 | 08:03
ALERTA TERORISTA in Belgia, in ziua vizitei lui Iohannis la Bruxelles

Poliţia belgiană a desfăşurat joi o vastă operaţiune împotriva unui grup compus din persoane revenite din Siria şi care se pregăteau să comită "un atac terorist de anvergură".

Doi jihadişti au fost ucişi în cursul acţiunii forţelor de ordine, a anunţat parchetul federal, citat de Reuters, DPA şi AFP.

„În jur de zece percheziţii au avut loc la Verviers”, în estul Belgiei, unde au fost ucişi cei doi jihadişti, dar şi la Bruxelles şi la periferia sa, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă procurorul Eric Van der Sijpt. Potrivit Le Soir, în prezent sunt în curs operaţiuni în centrul Bruxellesului, dar în comunele Vilvorde, Zaventem, Schaerbeek şi Molenbeek-Saint-Jean din regiunea capitalei, potrivit Romaniatv.net.

Iohannis

Această „celulă operaţională era compusă din circa zece persoane, dintre care unele reveneau din Siria”, a precizat un alt procuror, Thierry Werts. „Erau pe punctul de a comite atentate de anvergură şi de manieră iminentă”, a adăugat el.

La Verviers, „suspecţii au deschis imediat focul cu arme automate şi de mână asupra unităţilor speciale ale poliţiei federale înainte să fie neutralizaţi. Doi suspecţi au murit”, a mai spus el, precizând că niciun poliţist nu a fost rănit în operaţiune.

Ameninţarea era una care viza în special serviciile de poliţie, a precizat Thierry Werts. Nivelul de alertă a fost ridicat la nivelul 3, dintr-o scară de 4, pentru comisariatele de poliţiei şi palatele de justiţie din Belgia.

„Nicio legătură nu a fost stabilită în acest stadiu cu atentatele de la Paris”, a spus procurorul Eric Van Der Sijpt.

Ancheta, în cadrul căreia poliţia belgiană a desfăşurat o vastă operaţiune împotriva unui grup care se pregătea să comită „un atac terorist de anvergură”, a fost deschisă înainte de atacul de la redacţia Charlie Hebdo, a precizat agenţia Belga, citând surse judiciare.

terorist

După operaţiunea antiteroristă de la Verviers, în cadrul căreia doi jihadişti au fost ucişi după ce au deschis focul asupra poliţiei şi un al treilea a fost rănit şi arestat, ziarul La Meuse a citat un poliţist neidentificat care ar fi declarat: „Am împiedicat un (atac în stilul) Charlie Hebdo belgian”.

Preşedintele Klaus Iohannis se află, de joi, la Bruxelles, pentru mai multe întâlniri cu înalţi oficiali europeni.

Autorităţile belgiene au dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru ca delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita oficială de la Bruxelles să fie în siguranţă, a declarat, joi, presei, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Tatiana Niculescu Bran.

R.O.
 

Citește și...