Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica, la o săptămână după Elena Udrea

Publicat: 20/04/2018 | 11:18

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a recurs la aceeaşi stratagemă la care a apelat şi Elena Udrea pentru a scăpa de posibilele condamnări în dosarele de corupţie care o vizează. Aceasta a cerut azil în Costa Rica, ţară în care s-a refugiat anul trecut. Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.

La termenul de vineri (20 aprilie) al dosarului ANRP, avocatul Doru Trăilă le-a spus judecătorilor că Alina Bica se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces şi a făcut o cerere de amânare, pentru că aceasta vrea să fie audiată prin videoconferinţă, aducând ca argument faptul că acest lucru a fost posibil în cazul lui Sebastian Ghiţă, aflat în prezent la Belgrad. Avocatul a depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Alina Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară. Potrivit acestuia, fosta șefă DIICOT nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu sunt croaziere maritime pe care să le poată folosi. În plus, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, potrivit hotnews.ro.

„Nu există o rută maritimă la ora actuală, un transatlantic pentru croaziere. Pe spate are cercuri ca urmare a unor lovituri. Are o leziune la coloană”, a declarat Doru Trăilă.

Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica de săptămâna trecută

Vinerea trecută, avocatul Elenei Udrea a spus judecătorilor că fosta blondă de la Cotorceni are statut de refugiat politic în Costa Rica, afirmație întărită de Udrea ulterior, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Judecătorii au respins însă cererea ei de a fi audiată la distanţă în dosarul „Gala Bute”, prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ci doar că a depus o solicitare.

Cererea Elenei Udrea de a primi statutul de refugiat politic în Costa Rica are ca efect suspendarea unei eventuale cereri de extrădare, pe perioada procesării aplicației, până când este dată o decizie în acest sens, potrivit Serviciilor pentru Imigrări din Costa Rica.