Amnistie fiscală pentru românii cu venituri mici

Publicat: 16/05/2019 | 09:59
Amnistie fiscală pentru românii cu venituri mici

Românii cu venituri mici care au datorii la stat au scăpat de o parte dintre acestea. Este vorba despre cei care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut – în perioada 2015-2017 – și care vor fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice a făcut un anunț foarte important. Guvernul României a decis acordarea unor facilități fiscale, iar Eugen Teodorovici a oferit detalii importante în ceea ce privește această decizie care îi vizează pe românii cu venituri mici.

“Guvernul României a decis acordarea de facilităţi fiscale şi a modificat în acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiei pentru sănătate a fost rotunjită la nivelul unuia sau – după caz – a 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. De această măsură vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, cu excepţia celor care au optat pentru plată”, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici: “Guvernul României a decis acordarea de facilităţi fiscale”

700.000 de contribuabili au deja un astfel de spațiu virtual deschis

De asemenea, potrivit ministrului de Finanțe, românii care au apucat să plătească contribuția – deși se înscriu în categoria celor cu venituri mici – își vor primi banii înapoi sau vor putea acoperi cu ei alte taxe și impozite datorate statului.

„Pentru cei care au plătit aceste contribuții în urma primirii sau impunerii deciziilor de la ANAF, atunci aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări care poate fi transmisă fie prin spațiul virtual pe care persoanele respective îl au deschis și aici vreau să vă spun că aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel de spațiu virtual deschis -, fie printr-o cerere scrisă pentru cei care nu au astfel de mijloc modern de comunicare. Sumele se pot cere pentru fi pentru a fi rambursate sau pot rămâne la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a explicat Eugen Teodorovici după ședința de Guvern în care a fost adoptată Ordonanța de Urgență.