Andrea Pirlo, ultimul magician al fotbalului italian

Publicat: 25/07/2020 | 21:49
Andrea Pirlo, ultimul magician al fotbalului italian

Despre Andrea Pirlo, Marcello Lippi a spus că este liderul tăcut, care vorbeşte doar cu picioarele, iar Zbigniew Boniek a declarat că fiecare pasă pe care i-o trimit colegii este în siguranţă precum o comoară într-un seif.

Născut pe 19 mai 1979 la Flero, Andrea Pirlo a devenit cel mai tânăr debutant din istoria Bresciei în Serie A, iar norocul său s-a numit Mircea Lucescu, antrenorul care i-a deschis jucătorului porţile către glorie când avea doar 16 ani şi două zile. Plasament perfect la mijlocul terenului, pase precise şi inteligente şi goluri uluitoare din lovituri libere, sunt calităţile care l-au ajutat pe Pirlo să ajungă unul dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii.

Desemnat în 2006 cel mai bun pasator al Cupei Mondiale, Andrea Pirlo a jucat la granzii Italiei, Inter, AC Milan şi Juventus Torino, însă doar cu ultimele două a cucerit aproape tot ceea se putea obţine cu o echipă de club. Pirlo a marcat 32 de goluri în 284 de meciuri pentru AC Milan, echipă cu care a câştigat două titluri de campion, o Cupă şi o Supercupă ale Italiei, două trofee UEFA Champions League, o Supercupă a Europei, dar şi un Campionat Mondial al Cluburilor.

Cu Pirlo în rolul conducătorului de joc, Juventus a cucerit de patru ori consecutiv lo scudetto, o Cupă şi două Supercupe ale Italiei şi a jucat o finală de Champions League în 2015, pierdută cu 1-3 în faţa Barcelonei. Meciul de la Berlin avea să fie ultimul al lui Andrea Pirlo în tricoul bianconero. Poreclit „Arhitectul”, Pirlo a construit drumul către titlul mondial cucerit de Italia în 2006.

Pirlo este campion european şi cu naţionala Under-21 a Italiei şi medaliat cu bronz în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena. În 2015, Pirlo a lăsat Europa pentru a juca în Major League Soccer, la New York City.