ANM a emis prognoza meteo pentru luna iulie! Cum va fi vremea la munte şi la mare

Publicat: 03/07/2020 | 11:38
ANM a emis prognoza meteo pentru luna iulie! Cum va fi vremea la munte şi la mare

Agenția Națională pentru Meteorlogie a emis, în cursul zilei de vineri, prognoza meteo valabilă în următoarele patru săptămâni. Iată cum va fi vremea în toată țara.

Astfel, ANM anunță că în săptămâna 6-13 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Citește și: Byron „Reckful” Bernstein s-a sinucis. Și-a anunțat moartea pe Twitter și nimeni nu a înțeles: „Îmi pare rău pentru…”

În săptămâna 13 – 20 iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Mai mult, în săptămâna 27.07.2020 – 03.08.2020, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de cod galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică, dar şi o informare meteorologică de caniculă.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 03 iulie, orele 12:00 – 20:00. Fenomene vizate: disconfort termic. Zone afectate: conform textului şi hărţii.

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 10:30 – 04 iulie, ora 06:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zone afectate: conform textului și hărții;

În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată. Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 11:00 – 06 iulie, ora 10:00 Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic, manifestări de instabilitate Zone afectate: conform textului și hărții.

Nu rata: Accident horror pe autostrada A3. Salvatorii nu au mai avut ce face. A murit pe loc

În intervalul menționat, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade. În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină.

PROGNOZA METEO BUCUREŞTI. INTERVALUL 03.07.2020 ORA 10:30 – 06.07.2020 ORA 10:00 ZONA

Vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele amiezilor, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul, mai mult senin, va avea înnorări temporar accentuate în după-amiezile zilelor de sâmbătă și duminică (04 și 05 iunie), când va crește semnificativ probabilitatea pentru averse, ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile maxime în aceste zile vor fi de 35…36 de grade, iar cele minime de 19…21 de grade.