Anuntul a fost facut chiar acum! Totul e oficial in cazul „Ziua Izabellei”! Ce risca Facebook-ul si mama fetitei!

Publicat: 14/01/2015 | 18:01
Anuntul a fost facut chiar acum! Totul e oficial in cazul „Ziua Izabellei”! Ce risca Facebook-ul si mama fetitei!

Fenomenul viral din Romania, “ziua Izabellei”, are toate sansele sa ajunga chiar si in Parlamentul European, intrucat readuce in discutie un fenomen periculos propagat pe retelele de socializare.

Autoritatile pot lua masuri chiar impotriva companiei Facebook si a mamei Izabellei!
Avocatul Mihai Rapcea considera ca propagarea in spatiul virtual romanesc a fenomenului “Ziua Izabellei” a nascut ample controverse si ar putea avea chiar si consecinte din punct de vedere legal, intrucat readuce in discutie problema sensibila a accesului minorilor la retelele de socializare.

Regulile facebook impun varsta minima de 16 ani la inscriere
Regulile facebook impun varsta minima de 16 ani la inscriere

Acest lucru ii pot expune la tot soiul de pericole, precum pedofilii sau alte persoane care isi propun exploatarea imaginii minorilor. Una din regulile facebook-ului este ca nicio persoana sub 16 ani sa nu-si deschida cont.

Facebook-ul, chemat la explicatii

“In primul rand, facebook risca sanctiuni din partea Autoritatii Europene pentru reglementare a Internetului, pentru ca a permis inregistrarea unui cont de catre un minor, fara a pune la punct sisteme de securitate care sa inlature posibilitatea ca un minor sa-si faca cont. Autoritatea obliga companiile care opereaza retele sociale sau siteuri pentru adulti sa amplaseze sisteme de securitate de genul intrebare-raspuns, sa puna la punct un sistem de testare din care sa reiasa daca persoana in cauza este minora sau nu. Reglementarile au fost necesare pentru ca fenomenul minorilor pe facebook este unul de amploare, sunt destui pedofili care isi racoleaza de acolo victimele si au fost numeroase dezbateri la nivelul Parlamentului European privind securitatea retelelor sociale si necesitatea implementarii unor norme de control si de selectare a celor care isi fac cont. la un moment dat, se facuse propunerea la  de introducere a unor date personale, precum CNP sau date din care sa reiasa ca persoana respectiva este majora ” a explicat,  pentru CANCAN.ro, avocatul Mihai Rapcea

Avocatul Mihai Rapcea considera ca facebook ar putea primi sanctiuni
Avocatul Mihai Rapcea considera ca facebook ar putea primi sanctiuni

Parintele raspunde pentru faptele minorului

ziua izabellei pro trucaj

Mai mult, acesta spune ca si parintii fetei pot fi trasi la raspundere pentru cele intamplate. “Mama acestei Izabella este practic reprezentantul ei legal, tutorele, iar orice infractiune savarsita de catre minor se rasfrange asupra parintelui, care are raspunderea acelei fapte. In cazul de fata, daca copilul ar fi acuzat de fals in declaratii sau de asumarea unei identitati false, a unei calitati mincinoase, minora nu va raspunde penal, ci mama ei. Nu exista o sanctiune pentru faptul ca i-a sters contul. Practic, parintele a constientizat raul facut si a incercat sa limiteze efectele presupusei infractiuni”, a mai specificat avocatul.

 

 (M.N.)